Image and video hosting by TinyPic

Autor Tema: Kletva (2011)  (Pročitano 2869 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Kletva (2011)
« poslato: Oktobar 01, 2011, 09:06:15 »
Kletva (2011)

Piksla download

Документарни филм ''Клетва'' својеврсна је ретроспектива зла, па чак и више с обзиром да открива његов узрок и илуструје последице очите у животу, како појединаца и породица, тако државе и целокупног човечанства. Он се бави снагом људског ума, јачином речи, изговорене или неизговорене, те духовном силом којом је обдарен човек да може пренети на своју околину добро или зло, зависно од избора. А изборе и одлуке доносимо свакодневно.

Међутим, као у много чему другом, заробљен у тамницу незнања, српски народ не слути како се управо на њему испунјавају речи Божијег упозорења и вапаја:

„Изгибе мој народ, јер је без знања“.

У мраку незнања, олако и без страха, изговарају се ружне и прљаве речи псовке, толико одомаћене и укорењене у свакодневном говору и комуникацији, да их се и не примећује, постале су узречице и поштапалице. Шта тек рећи о клетви, тој својеврсној мисаоној, вербалној и делатној агресији једних према другима?

Клетва је страшна реч, леди срце, умара биће, одузима силу и дах. Клетва је сами пакао. Пакао је грех, а грех је, како сведоче свети Оци Цркве, раскид везе човека са Богом.Ту је узрок и корен, и ту, у корену, сваки човек остаје сам са собом. Клетва је рат човека против себе самога.

Одвојен од Бога, огрезао у греху и незнању, човек, свесно или несвесно, навлачи проклетство на себе и ближње кроз сујеверје, празноверје, кривоверје...

Желећи одвајкада завирити у будућност окренуо се идолопоклонству и окултизму.

Врачање, гатање, биоенергија, спиритизам, астрологија само су неке у мноштву широко распрострањених радњи иза којих не стоји Бог, већ демонске силе којима лаковерни народ просто срља у загрљај смрти.

Дубока морална криза и медији који пласирају веру у савремене идоле – новац и моћ, националне квази јунаке, политичке и фолк звезде, обневидели су нас и онемоћали, одузели силу и вољу, те се препуштамо глибу у којем тонемо све дублље и дубље. Али докле?! Ко ће затрубити на узбуну?

Филм ''Клетва'' сабира библијска сведочанства Старог и Новог Завета али и времена садашњег, да упозори у укаже на отворена врата греха кроз која је, ушло и као никада пре, прорадило проклетсво. Управо стога, овај филм актуелизује клетву Цара Лазара стављајући је у центар свог интересовања.

Поруком да је земаљско ''... за малена царство а небеско увек и довека '', косовски свети Цар Лазар, учвршћује јеванђелки етос српског народа који у Крсту Часноме спознаје Истину која ослобађа, Христа Богочовека. Све што је ван тога, представља за овај народ смрт без остатка. Управо на ту смрт опомињу клетвени вапаји Цара Мученика: ''Ко не дош'о у бој на Косово...!''

Наша збиља, можда, још  јасније сведочи о томе да смо, или заборавили на овај вапај, или се изгубили у многогласном метежу последњег времена и његових ђаволских обмана.  Ипак, колико год била трагична наша садашњост, колико год онеспокојавајућа и обесхрабрујућа, она може бити пресаздана у победу добра, истине и живота. Питање је само да ли то желимо.

Претходним филмом „Срби народ који нестаје“(можете га погледати на Вебсајту „Пријатељ Божији“) жељело се, прије свега, узбунити друштвено-политичке организације државе али и српски народ у целини.

Филм „Клетва“ је, међутим, својеврстан аларм који звони на узбуну. Он је упозорење на опасност провалије над чијим рубом се клати српски народ и држава. „Клетва“ је и позив да се врати са кривога пута и вапај за покајањем, не само  личним, већ свенародним покајањем.

Piksla download« Poslednja izmena: Oktobar 01, 2011, 09:10:57 ALTER MANN »


  • daki Van mreže
    • Porucnik

    • *


    • Muškarac
    • Poruke: 1746

Odg: Kletva (2011)
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 01, 2011, 17:40:42 »
Svaka ti cast za ovo,skoro je izaslo.

Odg: Kletva (2011)
« Odgovor #2 poslato: Januar 04, 2013, 22:04:43 »
moze netload