Image and video hosting by TinyPic

Autor Tema: Kamera u sto lekcija  (Pročitano 898 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.


 • Wolf бре Van mreže
  • Prijatelj foruma
  • *


  • Muškarac
  • Poruke: 8345

  • Samo Vas Posmatram

Kamera u sto lekcija
« poslato: Februar 17, 2010, 01:56:09 »
  Razvojni put tehnologije veb-kamera pretrpeo je mnoge promene u proteklih deset godina.Uz toliko različitih vrsta na policama prodavnica,odabir odgovarajuće veb-kamere može da predstavlja težak zadatak.

                                 

  Megapikseli,HD rezolucija... Šta zapravo znače svi ti termini?

  Za većinu ljudi,najvažnije je da veb-kamera pruža dobar kvalitet slike i zvuka.Međutim,kamerice koje spadaju u veći cenovni rang imaju visokokvalitetne komponente,kao što su precizni objektivi i napredni softveri koji mogu da kompenzuju doživljaje eha i finih šumova.

  Stručnjaci iz „Lodžiteka“ savetuju kako da odaberete odgovarajuću veb kameru,i šta znače termini koji za početnike mogu da predstavljaju lavirint.
 
  Video visoke (HD) rezolucije:HD veb-kamera može da snima video u HD rezoluciji,ali još ne može da prenese HD video-poziv.HD rezolucija,zapravo,omogućava veći broj piksela,koji predstavljaju najmanju jedinicu digitalne slike.„Lodžitek“ veb-kamera može da snima u 720 p video-rezoluciji,što znači da snima sliku veličine 1280 x 720 piksela.

  Broj frejmova u sekundi (fps):Video se sastoji od slika,ako veb-kamera nije u mogućnosti da snimi dovoljno slika,video se neće odvijati glatko,odnosno bez prekida.Recimo kao kada bi se prilikom prikaza trke na 100 metara na televizoru trkač pojavljivao tek na svakom trećem koraku.Potreban je određen broj frejmova,odnosno slika u sekundi da bi se očuvala iluzija kontinuiranog pokreta.Fps se odnosi na broj slika pokreta snimljenih i prenesenih svake sekunde.Što je manji fps,manje toga se vidi.

  Megapiksel:Ovaj termin se odnosi na milion piksela,odnosno broj tačaka na digitalnoj slici.Veći broj piksela znači da će veb-kamera snimati i fotografije i video u većoj rezoluciji,odnosno da će slika biti oštrija.Trebalo bi istaći jednu bitnu stvar,megapikseli sami po sebi ne garantuju visok kvalitet slike veb-kamere.Ostali delovi veb-kamere,kao što su sočiva i fokusni mehanizam,takođe,moraju da budu dobri da bi se dobila kvalitetna slika.

  Video-poziv:Video poziv predstavlja komunikaciju između dva učesnika na različitim lokacijama,koristeći kompjutersku mrežu da bi se preneli audio i video-podaci.Video-konferencija je isto što i video-poziv,ali između više učesnika.„Lodžitek Vid“ je jednostavan softver koji stiže uz njihove veb-kamere i omogućava slobodan i lak video-poziv preko Interneta.

  Autofokus ili manuelni fokus:Neke od najnovijih veb-kamera imaju autofokus sistem koji omogućava da se smeste određeni objekti,kao što su,recimo,lice ili podsetnica,tačno u centar slike.A kada se objekat pomera,veb-kamera automatski prati pokret i ponovo fokusira sliku automatski,brzo,eliminišući potrebu za manuelnim fokusom.