Image and video hosting by TinyPic

Autor Tema: Priziv Anđela i Demona  (Pročitano 1393 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Priziv Anđela i Demona
« poslato: Maj 15, 2012, 17:09:15 »


Priziv anđela je jedan od najkontroverznijih dijelova magijske prakse, tik do priziva demona.
PRIZIV ANĐELA
Postoji više tehnika, običaja i folklornih ceremonija koje služe prizivu bića koje mi percipiramo kao "Anđele". Sama riječ anđel dolazi iz grčkog, od termina aggelos koji je helenski prijevod za istoznačnicu iz hebrejskog, Mal'akh, odnosno glasnika Božjeg (kako je riječ Elohim zapravo množina za Bog, riječ anđel bi po mom slobodnom prijevodu označavala glasnika Bogova, op.a.).

Za svaki priziv i shvaćanje iznimno je bitna hijerarhija anđela. Židovska tradicija iste povezuje s Drvetom života Sephirotom, a mi ćemo se držati one iz četvrtog stoljeća koju je napisao Dioniz Areopagit u svojoj knjizi "Zvjezdana hijerarhija". Po njemu postoje tri glavne anđeoske sfere, a u svakoj ima po tri grupe anđela. Treća i najniža sfera su glasnici i vojnici, te u nju svrstavamo najnižu kastu - Anđele (najpoznatiji - Gabriel, Rafael, Uriel), zatim dolaze Arkanđeli (šefovi anđela, najpoznatiji Mihael) i najviši u ovom redu Principati (Vrhovništva, bez poznatih spomena). Druga sfera počinje s Potestatima (Vladari, Satan najpoznatiji). Virtuti održavaju svemir na ravnoteži (Sile, najpoznatiji Samael) dok Dominati reguliraju sve ostale anđele pod sobom (najpoznatiji Hashmallim). Treća i najviša sfera su doslovno najmoćnija bića u svemiru, odmah ispod Stvoritelja. Ophanimi su gospodari buktinje i "kotačoidna" bića (Tronovi), drugi po redu su Kerubini s ljudskom, ovnovom, orlovom i lavljom glavom (najpoznatiji Lucifer, ovdje vrijedi naglasiti da Lucifer i Satan nisu ista osoba, bez obzira na stalne pogreške i usporedbe) koji čuvaju Stvoriteljev tron, Rajski vrt i Drvo života. Najviši mogući anđeli su Serafini, "plamteći", u koje nitko osim Boga ne može pogledati. Oni čuvaju Boga direktno, a najviši od najviših je Metatron (MMTR) čije ime je najveća magična riječ u nekim predajama. Odmah uz njega su njegov čuvar Serafiel i Jehoel. Sada kada smo uvidjeli da prizivom Anđela zapravo prizivamo najnižu kastu ovih bića na višim duhovnim platoima možemo krenuti dalje.Najpoznatiji način za priziv Anđela je onaj putem već spominjanog Abramelin rituala. Ukoliko osoba uspije savladati kušnju kroz 18 mjeseci i ako malo dijete vidi Anđela u prostoriji onda je Anđel ne samo prizvan nego i podložan kontroli. Vjerovanjem da svaka osoba ima vlastitog anđela čuvara na lakši način shvaćamo ovu mogućnost. Osim na tradicionalne kršćanske načine i prizive putem molitve (koji su prizivi prisustvom, ne i vizualnom percepcijom) možemo sve pokušati i kroz manje konvencionalne (ukoliko je prizivanje Anđela iole konvencijalna radnja) načine. Jedan od njih je putem skice priziva demona gdje crtamo Sigil (slikovni simbol, oznaka bića), ovaj puta anđeoski i stojeći unutar kruga prizivamo Anđela. Taj način nije najpogodniji, čisto iz razloga što Anđeli ne vole prizivanja i postoje svjedočanstva kako su pojedini prizivi rezultirali smrću. Sljedeća "popularna" metoda je meditacija pomoću kristala gdje svaki dan i svaki kristal imaju svoje zakonitosti i bića koja im se priklanjaju. Problem kod ovog priziva je taj što je teško razlučiti radi li se tu o Anđelima ili nekim nižim bićima povezanim uz prirodu, a neki idu toliko daleko da smatraju da je riječ o demonima. Aleister Crowley je pak priziv volio raditi uz pomoć Tarota kojeg je dizajnirao Levi, a rezultati su mu bili prilično uspješni.

Da zaključim ovaj dio, namjerno sam izostavio kako i pomoću kojih alata prizvati Anđela, čisto da Vam ne bi palo na pamet napraviti isto bez prethodnog osobnog istraživanja putem literature, ili pak, ono manje preporučljivo – interneta. Nisam radio prizive nikakve vrste pa sve ove podatke morate uzeti s rezervom, ali ne prevelikom. Poznajem veliki broj skeptika koji uopće ne vjeruju u koncept viših bića ili čak niti vanzemaljaca no indikativno je kako se rijetko koji usudi odraditi ovakve i slične rituale. Zanimljivo je pitanje što bi bilo kada bi saznali da neki drugi rituali rade iste stvari, ali bez našeg znanja i saznanja...
PRIZIV DEMONA
Ukoliko su Anđeli pozitivna ili u najmanju ruku neutralna bića onda su Demoni zasigurno negativni. Riječ Demon dolazi iz grčkog i prvotno je označavala duha dok je kasnije poistovjećena isključivo sa zlim duhovima. Prorok Henok je jasno distancirao Demone i Pale Anđele, koji su na Zemlju došli iz viših platoa stvarnosti. Iako su po misiji bili Promatrači, skupina od 200 Anđela napustila je svoju zadaću te je seksualno općila sa ljudskim ženama s kojima su dobili djecu. Najpoznatiji od Promatrača bili su Satan i vođa Samjaza, a ostali bitniji su Asael, Batraal, Akibeel, Tamiel... Svaki od Anđela ima neku određenu osobinu i nju je prenio određenoj ženi pa je zabilježeno da su među ostalim na Zemlju donijeli prizive, vradžbine i uporabu ljekovitog bilja za zdravlje. Žene su rađale divove, a Arkanđeli su se obračunali s Palim Anđelima i potjerali ih u "zabranjene" platoe.
Priča možda podsjeća na neke bajke ili filmove, no treba biti oprezan, naročito ako je u igri nekakva vanzemaljska ili nama nepoznata inteligencija jer dosta drevnih naroda ima jako slične predaje. Demoni su, sudeći prema svjedočanstvima onih koji su ih prizivali, bića s izrazito naglašenom osobinom koja samim time ne može biti dobra. Nekada su Demoni bili glasnici prirode, bića koja izražavaju ljudske vrline i mane, a nakon zloglasne bule pape Inocenta VIII iz Srednjeg vijeka i početka inkvizicije poprimaju današnju percepciju kod ljudi. Tako su "preko noći" Demoni nastanjivali svako četvrto žensko tijelo u Europi, a crkva je "žarila i palila" Europom i Novim svijetom. Prvi Demon u predaji je Lilith, jedna od Adamovih družica, koja je zbog neposluha protjerana iz Rajskog vrta. Koliko je teško razlikovati pojedine "Demone" dovoljno govori činjenica da svaka predaja ima "svoje posebne" Demone.

Čuli smo za arapske Džine, indijske Asure, vile, patuljke, Gobline, Gremline, duhove, utvare, sjenke itd. Bez obzira na sve ovo postoji vrlo iscrpna i temeljita podjela i hijerarhija Demona. Po Anđeoskim sferama (po tome u kojoj su sferi Pali Anđeli bili prije izbacivanja, op.a.) razlikujemo Demone Treće (Olivier, Iuvart), Druge (Rosier, Belias) i najjače Prve (Beelzebub, Leviathan, Asmodeus, Astaroth) sfere. Možemo svakako dodati najsnažnijeg Demona Lucifera i bitnije podanike Beliala, Satana, Belphegora, Thammuza, Baala, Molocha (prva asocijacija Vam je garant izvorna riječ za Anđela, Mal'akh, vrlo zanimljiva konotacija, op.a.), Mammona, Amona itd. Ako idemo u širinu mogli bi doslovno nabrojati na stotine, pa i tisuće Demona, a detaljniji popis možete pronaći u bitnijim Grimorijima (Picatrix, Grand Grimoire, Pseudomonarchia Dameonum, Ars Goetia...).

Kada smo otprilike uvidjeli tko su Demoni i kakva im je podjela možemo doći na priziv. Crno ogledalo od opsidijana, Tarot, Ouiji ploča, magične riječi ili klasični priziv kroz ritual samo su neki od načina invokacije. Iznimno je bitno naglasiti da je evokacija čak i bitnija od priziva i ukoliko ne znate odriješiti Demona imati ćete velikih problema. Ovo je svakako vrlo rizičan i rubni zahvat, čak bih se usudio reći i - sulud. Tzv. "Prodaja duše vragu" samo je jedan od mogućih paktova s dolaznim bićem, a putem Sigila i magičnih riječi iz priručnika relativno lako doznajete kako prizvati ova dijabolična stvorenja.
OBREDNI OBJEKTI
Za svaki magijski ritual su potrebni određeni objekti, a mi ćemo ovdje navesti one najbitnije.

1. Hram > Simbol unutrašnjeg svemira, samo najveći magovi ga smiju urediti u obliku Vesica Piscis

2. Krug > Ključna točka svakog obreda i priziva, mag ga niti pod cijenu života ne smije napustiti

3. Žrtvenik (Oltar) > Simbol magove moći, kreira se po točno određenom i tajnom načinu (imao sam priliku sudjelovati pri kreaciji katoličkog oltara, simbolika i način vezivanja unutar vjernicima nevidljivog dijela oltara je zapanjujuć, op.a.)

4. Bič, bodež i lanac > Alkemijski sumpor, živa i sol, dijelovi svete tajne kajanje

5. Sveto ulje > Jedan od ključeva rituala, pomoć protiv zlih sila

6. Štap > Simbolika početka i kraja, jako bitno za moć i utjelovljivanje volje maga

7. Pehar > Žrtva misli i mesa, simbolizira razum maga

8. Pjesma (Himna, Oda, Intermezzo) > Koncentracija i kontemplacija o ritualu

9. Mač > Simbol analize, nosi se isključivo uz krunu

10. Pentagram > Pehar i štap su nebeski simboli moći, a pentagram i mač ovozemaljski

11. Svjetiljka > Simbolizira svjetlost čiste duše

12. Kruna > Zlatno pokrivalo za glavu s tri pentagrama i heksagramom, simbol uspjeha

13. Odora > Bijela i crna (ima kapuljaču), različite ovisno o stupnju maga

14. Knjiga > Sveta knjiga, svojevrsni dnevnik maga

15. Zvono > Oglas pri žrtvovanju, zakači se na lanac

16. Lamen (Grudni oklop) > Sukladnost i točka spajanja ostalih simbola

17. Čarobni oganj > Kadionica, ugljen, mirisi
Uz odgovarajuću praksu i naobrazbu relativno jednostavno možete postati mag najniže klase, ali za više nivoe će Vam biti potreban prirodni talent i odličan učitelj. Mora Vam biti jasno i da ćete, bez obzira na vrstu magije, biti izgnani iz religioznog društva u blizini i prozivani na žrtveniku (oltaru) u hramu (crkvi) drugačijih načela kako ste "Sotona glavom i bradom". Ako Vam to nije problem, Vaša magijska karijera može započeti :D

Odg: Priziv Anđela i Demona
« Odgovor #1 poslato: Jun 24, 2012, 18:47:30 »
au jbt..Nisam ni Znao