Image and video hosting by TinyPic

Autor Tema: Proročanstva Chilam Balama  (Pročitano 604 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Proročanstva Chilam Balama
« poslato: April 17, 2012, 19:42:50 »


Jedna od rijetkih zbirki rukopisa koja je preživjela zlohudu sudbinu Maja postala je dostupna francuskom čitaocu zahvaljujući poznatom piscu Le Kleziju (Le Clezio), koji se zainteresirao za drevne kulture Srednje Amerike.
 


“Sveštenik Jaguar” ili “Cilam Balam” (Chilam Balam) je prema nekim tumačenjima "prorok koji otkriva tajne stvari", a pod tim nazivom je grupisano nekoliko zbornika proročanstava, istorijskih hronika i obrednih uputstava, pisanih na Jukatanu jezikom Maja, ali latinskim pismom, u stoljeću neposredno poslije španjolskog osvajanja. To su tanke sveščice prepisivane u nedogled, koje predstavljaju uzbudljivo svjedočanstvo nastojanja malobrojne autohtone inteligencije da spase bar nešto od katastrofalnog brodoloma koji je zadesio Maje. Taj brodolom, međutim, nije došao iznenada, jer civilizacija Maja je cvjetala otprilike šest stoljeća između 291. i 909. godine naše ere, da bi zatim doživjela preporod invazijom Meksikanaca koji su došli sa sjevera. To je drugih 250 godina kojima je uslijedio period tiranije Majapana i neumoljivih međusobnih borbi, tako da se smatra da je nezadrživo opadanje mnogo više nego španjolska sila doprinijela tome da već opustošena zemlja Maja postane lak plijen evropskih osvajača.

Kad su naučili lekciju osvajača... l zato "Proročanstva Cilam Balama", smatra jedan od najuglednijih stručnjaka za staroameričke kulture, Francoi Boot, predstavljaju odraz upravo tog razdoblja istorije Maja. Ona odražavaju jednu kulturu ozbiljno načetu najezdom Tolteka, koji su - počev od 11. stoljeca - nametnuli Jukatanu nova religijska shvatanja, viziju svijeta i socijalnu strukturu karakteristične za narode centralnog Meksika i Meksičkog zaliva. Ratoborni došljaci ulivaju novu krv i životne sokove, što dokazuje grandiozna arhitektura Čičen-lca, koja je njihovo djelo. Ali, istovremeno donose sa sobom kult svirepih, krvožednih bogova i ljudskih žrtava. Surova je ljepota hrama ratnika "compantli" (tzompantli), ukrašenog mračnim motivima, koji prikazuju orlove - simbole Sunca, i jaguare - simbole zvijezda, kako proždiru ljudska srca. Neobična je to metamorfoza, kada i Zmija pokrivena perjem, miroljubiva i milosrdna u Meksiku, u Jukatanu traži i redovito dobija ljudsku krv. l Maje uvučene u začarani krug međusobnih nesporazuma, svađa i ratova, pokazuju da su suviše dobro naučili lekciju osvajača.

Dalek i i bliski

Kakav kontrast s mirnom elegancijom Palenke, visokom astronomskom i matematičkom naukom Maja velike klasične epohe. Fascinirani cikličnim tokom vremena, Maje su operisale ogromnim brojkama i računali na hiljade, staviše, milione i milijarde godina. U Jukatanu između toltečkog i španjolskog osvajanja duhovi, nažalost, više ne lete visoko. Maje se drže veoma pojednostavljenih mnogo manje preciznih sistema. l hronike "Cilama Balama" zbunjuju često svojim škrtim pojmovima.

Poznato je da su Maje iz Gvatemale, Kice, ostavile za sobom jednu čudesnu knjigu nadahnutu biblijskim duhom, čuveno djelo "Popol Vuh", koje je istovremeno i storija, i mitologija i kosmogonija prastarih gvatemalskih Indijanaca. Knjige “Cilam Balama” - smatra La Klezi, autor brojnih tekstova o Majama, ne dostižu isti literarni i metafizički intenzitet. Ali, to ne znači da su one manje vrijedni dokumenti, jer one više nego statue ili keramika, kojima se možemo diviti kao umjetničkim djelima, pomažu da uđemo u srce i misli tih ljudi istovremeno tako dalekih i tako bliskih, tako zagonetnih i tako tajnovitih.