Image and video hosting by TinyPic

Autor Tema: Danas je Sveti Stefan Decanski  (Pročitano 190 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.


 • odmetnik Van mreže
  • Regrut

  • *


  • 00 Windows 7/Server 2008 R2 Firefox 42.0
  • Poruke: 4

  • Ko me voli, voli me, ko me mrzi dzaba se nervira!

Danas je Sveti Stefan Decanski
« poslato: Novembar 24, 2015, 20:23:28 »
  Danas je Sveti Stefan DecanskiSv. velikomučenik Stefan dečanski je sin kralja Milutina i otac cara Dušana.

Po naređenju neobaveštenog oca bio je oslepljen, a po naređenju lakomislenog sina u starosti udavljen. Pri oslepljenju javio mu se sv. Nikola u hramu na Ovčem polju, i pokazao mu njegove oči rekavši: "Stefane, ne boj se, evo tvojih očiju na mome dlanu, u svoje vreme ja ću ti ih vratiti."

Pet godina proveo u Carigradu kao zatočenik u manastiru Svedržitelja (Pantokratora). Svojom mudrošću i podvigom, krotošću i blagočešćem, trpeljivošću i blagodušnošću, Stefan je pre-vazilazio ne samo sve monahe u manastiru nego i sav Carigrad. Kada se navrši 5 godina javi mu se opet sv. Nikola i reče mu: "došao sam da ispunim svoje obećanje." i oseni slepog kralja krsnim znamenjem, i kralj progleda. Scena "isceljenje Stefana dečanskog" nalazi se na severnoj strani galerije ove crkve. Iz blago-darnosti Bogu za ovo čudo sagradio je Dečanski hram, jedan od najznamenitijih spomenika srpskog blagočešća, po kome je Stefan i dobio naziv "Dečanski".

Sv. kralj Stefan sa sv. Savom i sv. knezom Lazarom čini jednu prekrasnu triadu svetosti, blago-rodstva i samopožrtvovanja, koje je narod srpski dao. Kao mučenik proživeo svoj zemni vek, a kao mučenik je i skončao 1336. primivši venac besmrtne slave od Svedržitelja, kome je verno poslu-žio.

Slavi se 11/24. novembra.


svetosavlje.org