Image and video hosting by TinyPic

Autor Tema: Deset kompanija koje 'drže' sve što kupujete  (Pročitano 495 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Deset kompanija koje 'drže' sve što kupujete
« poslato: April 29, 2012, 22:04:58 »


Kako vam je vjerojatno poznato, većinu proizvoda koje danas kupujemo kontrolira nekoliko najjačih svjetskih kompanija. U zanimljivoj grafici koja je objavljena na Redditu, prikazana je mreža koja dodatno pojašnjava 'koji brend posjeduje koji brend'.
Grafika je objavljena pod imenom "Iluzija izbora" i objašnjava kako pravi potrošački izbor zapravo i ne postoji, jer svi proizvodi ovise o 'najvećim igračima', odnosno velikim korporacijama, koje su na neki način povezane, ili preko vlasništva, ili preko partnerstva, ili na brojne druge načine.

Od sapuna do sladoleda
Naprimjer kompanija Unilever proizvodi sve od sapuna Dove pa do sladoleda Magnum. Nestle pak posjeduje velik udio u L'Orealu, koji opet ima udjele u velikom broju kozmetičkih kompanija, ali i u Dieselu.

Grafika tako pokazuje da nevjerojatnu količinu brendova zapravo "drži" svega deset korporacija: Kraft, Nestle, Coca-Cola, Pepsi-Co, General Mills (very fitting), Proctor & Gamble, Johnson & Johnson, Mars i Unilever.Odg: Deset kompanija koje 'drže' sve što kupujete
« Odgovor #1 poslato: April 17, 2013, 22:16:03 »
Da njihov je cilj da unište i preuzmu sve male igrače ,problem je što naši političari nisu to najbolje shvatili,možda smo danas u ovakvoj situaciji baš zbog toga.