Image and video hosting by TinyPic

Autor Tema: Auschwitz - Nacisti i konačno rješenje - HR  (Pročitano 563 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Auschwitz - Nacisti i konačno rješenje - HR
« poslato: Maj 26, 2013, 07:02:34 »
Auschwitz - Nacisti i konačno rješenje

Oslobođenje i osveta 6/6


Naslov epizode 6: OSLOBOĐENJE I OSVETA (THE SEARCH FOR REDEMPTION)
27. siječnja 1945. vojnici Crvene armije oslobađaju koncentracijski logor u Auschwitz-Birkenau. Ne znajući za postojanje logora, šokirani su prizorom hodajućih kostura, ostataka plinskih komora i gomila ljudske kose. No nije samo Auschwitz-Birkenau zgrozio svijet. Nekoliko mjeseci poslije oslobođeni su i ostali koncentracijski logori - među njima i Bergen-Belsen, u kojem na tisuće tijela leži razbacano uokolo. Britanci su užasnuti i ne znaju se nositi sa zatečenom situacijom - 14.000 zarobljenika umire u prvih pet dana nakon oslobođenja, a još 14.000 sljedećih tjedana. No, tragično je da život velikog broja oslobođenih zatvorenika ostaje i nadalje užasan. Žene siluju sovjetski vojnici koji napreduju prema Njemačkoj. Nakon što se preživjeli Židovi vrate svojim domovima u Slovačkoj, Poljskoj i ostalim zemljama, otkrivaju da im je imovina konfiscirana. Mnogi su izloženi pogromu u svojim rodnim gradovima. Ostali odlučuju odseliti se u Palestinu, no većinu pritom zaustavljaju britanske ophodnje i odvode u britanske logore na Cipru. Hitler i Himmler počine samoubojstvo. Velik broj ratnih zločinaca uspijeva se sakriti. Rudolfa Hössa zarobljavaju Britanci no ne prepoznaju ga. Nakon nekog vremena ga puštaju i on pronalazi posao na farmi u sjevernoj Njemačkoj. Adolf Eichmann postaje drvosječa u istom kraju, dok Josef Mengele radi kao najamni radnik na farmi u Bavarskoj, gdje piše pjesme u kojima oplakuje svoju sudbinu i opisuje svoje dane ispunjene teškim radom. Oformljuju se skupine židovskih osvetnika koji u metežu poratne Europe pronalaze naciste i ubijaju neke od njih. Hössa hvataju Britanci, sudi mu se u Poljskoj i naposljetku je obješen u Auschwitzu. Eichmann i Mengele bježe u Argentinu. U svibnju 1960. Eichmanna hvataju Izraelci, dovode na suđenje i pogubljuju sljedeće godine. Mengele uspješno izbjegava hvatanje i umire prirodnom smrću 1979. Samo je mali postotak SS-ovaca iz Auschwitza ikad pronađen i izveden pred sud.


Odg: Auschwitz - Nacisti i konačno rješenje - HR
« Odgovor #1 poslato: Maj 26, 2013, 07:03:18 »
Auschwitz - Nacisti i konačno rješenje

Mahnito ubijanje 5/6


Naslov epizode 5: MAHNITO UBIJANJE (FRENZIED KILLING)
Najznačajnija godina u povijesti Auschwitza je 1944. u kojoj je ubijeno najviše ljudi. To je i godina u kojoj nacisti šalju glasnike na Istok, kako bi posijali sjeme razdora među Saveznicima, godina u kojoj se zapadni saveznici suočavaju s dilemom treba li pregovarati s nacistima o Židovima i treba li bombardirati logor. Mađari, na čelu s admiralom Horthyjem, dotada nisu pristajali deportirati svoje Židove, no nakon njemačke okupacije Mađarske u ožujku 1944., dolazi Adolf Eichmann, zadužen za organizaciju deportacije svih Židova iz Mađarske. U prvih deset tjedana 437.000 mađarskih Židova poslano je u Auschwitz. 75% njih ubijeno je odmah po dolasku. Kad potvrđene informacije o masovnim ubojstvima u plinskim komorama napokon stižu do zapadnih saveznika, čini se da su odustali od zamisli o bombardiranju Auschwitz-Birkenaua. Dotada su romske obitelji držane odvojeno od ostalih logoraša u Birkenauu, u zasebnom obiteljskom logoru. Izdana je naredba o njegovom zatvaranju. U međuvremenu se Crvena armija približava Auschwitzu s istoka i Himmler nastoji postići dogovor sa Zapadnim saveznicima. U prosincu 1944. i siječnju 1945. nacisti su demontirali plinske komore u Auschwitz-Birkenauu kako bi prikrili tragove zločina. Zarobljenike koji još imaju snage hodati prisiljavaju na marš do Njemačke na temperaturama ispod ništice, dok se nacisti poput Hössa i Mengelea spremaju nestati.


Odg: Auschwitz - Nacisti i konačno rješenje - HR
« Odgovor #2 poslato: Maj 26, 2013, 07:04:07 »
Auschwitz - Nacisti i konačno rješenje

Korupcija 4/6Naslov epizode 4: KORUPCIJA (CORRUPTION)
Do 1943. godine 45 satelitskih logora smjestilo se na području oko Auschwitza, od kojih je većina osiguravala robovsku radnu snagu za tvornice oružja i ostale industrijske koncerne. U središtu ovog kompleksa nalazi se golemi logor Auschwitz-Birkenau, koji ima dodatni, još sablasniji izvor prihoda - odjeću i dragocjenosti oduzete Židovima prije ulaska u plinske komore. Nacističke glavešine namjeravaju tim bogatstvom napuniti državnu blagajnu Trećeg Reicha u Berlinu, no većinu SS-ovci u Auschwitzu zadržavaju za sebe. Iako se to kosi sa strogim zakonima o rasnoj čistoći, SS-ovci u logoru održavaju seksualne odnose sa zatvorenicama, kojima je to jedini način da prežive. Neki čak održavaju i ljubavne veze. Disciplina drastično opada. Dolazi istražitelj SS-a kako bi otkrio počinitelje. Umjesto da ga degradiraju, Höss je unaprijeđen i dobiva uredski posao u Upravi koncentracijskih logora u Berlinu. Himmler zapovijeda da se pružanje seksualnih usluga privilegiranim zatvorenicima formalizira otvaranjem bordela u glavnom logoru. Vjeruje da će tako motivirati logoraše na rad. U međuvremenu, Mengele na logorašima u Auschwitzu provodi jezive pseudoznanstvene eksperimente. Najviše ga zanimaju djeca, osobito blizanci, na kojima istražuje genetsko naslijeđe, područje kojim su se zanimali mnogi nacistički znanstvenici.


Odg: Auschwitz - Nacisti i konačno rješenje - HR
« Odgovor #3 poslato: Maj 26, 2013, 07:04:41 »
Auschwitz - Nacisti i konačno rješenje

Tvornice smrti 3/6Naslov epizode 3: TVORNICE SMRTI (FACTORIES OF DEATH)
Godina 1942. bit će najznačajnija za "konačno rješenje" jer tada nacisti počinju pročešljavati zapadnu Europu, odvodeći Židove čak i iz udaljenih krajeva kao što su britanski Kanalski otoci. Francuska je prva zapadna zemlja koja je deportirala Židove: Vichyjeva se vlada dogovorila sa SS-om da će pohvatati Židove iz drugih država s prebivalištem u Francuskoj, ali ne i one koji imaju francusko državljanstvo. Više od 4.000 židovske djece odvojeno je od svojih roditelja, deportirano iz Francuske i poslano u Auschwitz, gdje je odmah nakon dolaska dospjelo u plinsku komoru.
Himmler zapovijeda da pobiju sve Židove u Generalgouvernementu, administrativnom središtu na Poljskom teritoriju pod njemačkom okupacijom do rujna 1939. U tu svrhu odabire novoizgrađene logore smrti poput Treblinke. Höss uvodi "poboljšanja" u Auschwitzu. Kako bi logor učinio još učinkovitijim tvornicom smrti, traži savjet od SS-ovog stručnjaka za zbrinjavanje trupala, pukovnika SS-a Paula Blobela, i osobno odlazi ispitati nov način spaljivanja u otvorenim jamama. Nisu svi njemački vojnici spremni sudjelovati u kampanjama istrebljenja. No ništa ne može zaustaviti zahuktalo "konačno rješenje" i do ožujka 1943. novi krematoriji u Auschwitzu rade punom parom. Dva mjeseca nakon toga u logor stiže novi liječnik - satnik SS-a, dr. Josef Mengele. Postat će poznat kao Anđeo smrti.


Odg: Auschwitz - Nacisti i konačno rješenje - HR
« Odgovor #4 poslato: Maj 26, 2013, 07:05:28 »
Auschwitz - Nacisti i konačno rješenje

Naredbe i inicijative 2/6

Naslov epizode 2: NAREDBE I INICIJATIVE (ORDERS AND INITIATIVES)
Rudolf Höss je kasnije izjavio da je samo izvršavao zapovijedi. No, poput većine onih koji su sudjelovali u provođenju "konačnog rješenja", pokazivao je znatnu inicijativu u postupku smaknuća; osobito u potrazi za učinkovitijim načinima. U listopadu 1941. planovi za proširenje logora u mjestu Birkenau, prvotno zamišljenog da primi najviše 100.000 ljudi, mijenjaju se kako bi ih se moglo smjestiti još 30.000 i to tako da se povećao broj zatvorenika u pojedinim blokovima. Patnja je ugrađena u same planove. Proširenje je gradilo deset tisuća sovjetskih zarobljenika, izloženih stravičnoj okrutnosti. Dotada većinu njemačkih Židova šalju u geto u Łodźu u Poljskoj, no Židovi ne znaju da im to nije konačno odredište. Nacisti nalažu starješinama židovskog geta u Łodźu da odaberu one koji će biti poslani u Chełmno i tamo ubijeni u kamionima - "pokretnim" plinskim komorama. U Auschwitzu Höss otkriva da masovna ubojstva imaju i komplikacije. Krematorij, udaljen svega nekoliko metara od njegovog ureda, koristio se kao plinska komora od jeseni 1941. Höss odobrava prenamjenu poljoprivrednog objekta - tzv. "crvene kuće" - na udaljenom kraju Birkenaua, gdje se pogubljenja mogu diskretnije provoditi.


Odg: Auschwitz - Nacisti i konačno rješenje - HR
« Odgovor #5 poslato: Maj 26, 2013, 07:05:56 »
Auschwitz - Nacisti i konačno rješenje


Iznenađujuci poceci - 1/6


(AUSCHWITZ: THE NAZIS & THE 'FINAL SOLUTION')
Auschwitz - poprište najvećeg masovnog smaknuća u povijesti svijeta. Pa ipak malo ljudi zna istinitu i iznenađujuću povijest najozloglašenijeg mjesta na svijetu ili kako se uklapalo u veliki nacistički plan masovnog istrebljenja Židova - ono što su nazivali "konačnim rješenjem". Auschwitz je kroz svoj destruktivni dinamizam postao mikrokozmosom nacističke države i logičnom posljedicom Hitlerovog izopačenog svjetonazora. Izvorno zamišljen kao logor za ratne zarobljenike, prenamijenjen je u centar masovnog istrebljenja. Kako je došlo do toga? Koje su odluke nacističkog zapovjednog vrha dovele do tog sustavnog i donekle neočekivanog razvoja? Ispreplećući rijetke arhivske materijale s ekskluzivnim intervjuima i dramatičnim rekonstrukcijama koje ilustriraju ključne trenutke, ovo najnovije istraživanje Auschwitza razotkriva što se poduzimalo u cilju "konačnog rješenja". Priča o Auschwitzu nije priča samo o Njemačkoj već i o svim zemljama u Europi pod nacističkom okupacijom. Serija donosi osobna, kamerom dosad nezabilježena iskustva sudionika - kako Poljaka koji su bili ondje prvi smješteni kao politički zatvorenici tako i logoraša, tzv. Sonderkommandosa, koji su radili u plinskim komorama te bivših pripadnika SS-a. Kombiniranjem rijetkih arhivskih materijala, ekskluzivnih intervjua, dramatičnih rekonstrukcija i računalnih ilustracija logora, dosad neprikazanih na televiziji, činjenice o Auschwitzu i monstruoznoj ideologiji koja stoji iza njega postupno izlaze na vidjelo.
Serija je 2005. na Međunarodnom televizijskom festivalu u Banffu bila nominirana za nagradu Rockie u kategoriji povijesne i biografske serije.
Naslov epizode 1: IZNENAĐUJUĆI POČECI (SURPRISING BEGINNINGS)
Zapovjednik logora, Rudolf Höss, stiže u poljski grad Oświęcim kako bi izgradio novi koncentracijski logor, namijenjen utamničenju i mučenju svakoga tko se opire nacističkoj okupaciji Poljske. Tijekom 20 mjeseci ubijeno je više od polovice od 23.000 Poljaka koji su prvi poslani u Auschwitz. No Auschwitz je predodređen za mnogo veće stvari. Smješten u blizini bogatih nalazišta ugljena i vapna te mnoštva vodenih izvora, privlači zanimanje njemačkog industrijskog konglomerata I. G. Farben. Ubrzo Reichsführer SS-a Heinrich Himmler odlučuje uvelike proširiti logor kako bi osigurao potrebnu robovsku radnu snagu za proizvodnju sintetičke gume te, u konačnici, izgradnju uzornog njemačkog grada. Planovi za potpuno ponjemčivanje Istoka uzimaju zamaha nakon napada na Sovjetski Savez 1941. i uskoro stotine sovjetskih ratnih zarobljenika stiže u Auschwitz. Posebni odredi smrti SS-a nemilosrdno ubijaju Židove, uključujući žene i djecu, no ispostavlja se da korištenje streljačkih odreda za smaknuće većeg broja ljudi ima nepovoljan psihološki učinak na Himmlerove trupe. U kolovozu 1941. u Auschwitzu se prvi put eksperimentira sa smaknućima u plinskoj komori, pri čemu se koristi ciklon B, izrazito otrovan plin koji je služio za raskuživanje odjeće. Pokus provode na ruskim ratnim zarobljenicima. Nakon nesigurnih početaka, pokazao se, sa stajališta nacista, kao pravo rješenje problema. Time je zacrtan put k mehaniziranom istrebljenju milijuna ljudi.