Image and video hosting by TinyPic

Autor Tema: Igre i plesovi  (Pročitano 1634 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.


 • Angel Van mreže
  • Administrator
  • *


  • Muškarac cs
  • Poruke: 3354

  • Fortis est, qui se vincit.

Igre i plesovi
« poslato: Maj 10, 2008, 09:25:01 »
Kazu da je pokret, u daljem tekstu igra ili ples,jedan od najranijih nacina ljudskog izrazavanja, preteca jezika i najjednostavnija vrsta komunkacije medju ljudima, uopsteno.
Ples je vrsta gestikulacije,pokreti tijela koji izrazavaju niz emocija koji ljudi bez obzira na podneblja u kojima zive i jezike i kulturu koju posjeduju, su u stanju razumjeti.
Pokret se koristi kao univerzalan jezik i cesto je rjecitiji i salje mnogo jasnije poruke od verbalnih nacina komunikacije.

Opet kulturoloski gledano, ples se smatra jednim od najzivopisnijih nacina identifikacije odredjenih naroda ili grupa sa svojim etnosom, tradicijom i obicajima koji se kao i genetska komponenta prenose sa koljena na koljenjo, i cuvar je duhovnosti i nacionalnog identiteta grupe.

U najranijim pocecima ljudske civilizacije ples je koristen najcesce kao ritualno obracanje bozanstvima, dok je kasnije prihvacen kao izrazajno sredstvo u svim sferama zivota, i njime se nastoljala izraziti svaka ljudska emocija i namjera.
Ples i igre kakve danas poznajemo je zapravo stilizovana, kako kostimografski tako i koreografski,jezicka i kulturoloska predeja.

Sirom svijeta se i danas njeguju najljepse i najraznovrsnije igre, po kojima raspoznajemo ljude i podneblja koji ih koriste kao izrazajno sredstvo u zelji za predstavljanjem svoje kulture i obicaja i svoje razlicitosti spram drugih.

Neke od njih su prihvacene sirom svijeta kao drustvene igre, a neke su dostigle toliki stepen identifikacije covjeka na svim meridijanima sa univerzalnoscu poruke i emocija koje te igre i plesovi nose, da se izucavaju i koriste kao sportska disciplina.

Danas se latino-americki kao i standardni plesovi,smatraju jednim od najtezih, najljepsih i najatraktivnijih dvoranskih sportova, koji se zbog svoje umjetnicko-sportske komponente(slicno klizanju na ledu) razmatraju i kao potencijalna olimpijska disciplina. Problem zasto to nisu, su adekvatna standardizacija kvaliteta i ocjenjivacka sudijska politika.(bljak politika)

Ovo je uopsteno(i nije copypaste), namjera mi je da pokrenemo temu i uzivamo u njoj kako najbolje znamo i umijemo...O irskom plesu
Citat
Irski ples deli mnoge sličnosti sa plesovima i igrama drugih naroda Evrope. Time se mozda i može objasniti njegovo poreklo Smatra se da se menjao vekovima kako su u Irsku pristizali novi narodi. Nastanak plesa se vezuje za druide,drevne stanovnike Irske, sveštenike paganske kulture koji su održavali obrede krećući se po krugu što se zadržalo do danas. Zatim su u Irsku došli Kelti i sa sobom doneli svoje nasledje.U sudaru dve kulture nastala je nova tvorevina koja se menjala i razvijala u zasebnu formu i negovala medju pripadnicima nižih slojeva.

Prema nekim izvorima, ples dolazi u Irsku tek sa dolaskom katoličke crkve, tj. Engleza(koji su u to vreme još uvek bili katolici). Naime, smatra se da je crkva dovodila francuske instruktore plesa, zvane Masters of dance da uče engleske lordove dvorskim igrama.Vremenom su dvorske igre upoznali i niži slojevi društva, tako da je igra stigla do pabova i tu doživela transformaciju i prilagodila se tradicionalnoj muzici.Samim tim što je inicijativa navodno potekla od crkve, koja je nametala moralne standarde, objašnjavaju se pojedine odlike irskog plesa kao sot skupljena kolena tokom igranja,mirne i ispravljene ruke položene uz telo koje se gotovo ne pomera(što nije bio slučaj ranije), mada postoje legende kako su Irci u pabovima, u vreme Elizabete kada je bilo zabranjeno iskazivati i pokazivati irske simbole i irsku kulturu u bilo kom obliku, igrali iza šanka kako bi im se ne bi videle noge pry emus bi gornji deo tela ostao miran kako se ne bi primetilo da igraju; ili kako je kraljica jednom prilikom pozvala Irce na dvor i tražila da joj se poklone a oni iz nepoštovanja, prilikom poklona, držali ruke uz telo i kako je takav uspravan stav zapravo postao simbol irske neposlušnosti prema okupatorima. Represija Engleza je trebalo da spreči prenošenje tradicije sa jedne generacije na drugu, tako da se podučavanje mladih plesu održavalo u tajnosti. Za popularizaciju plesa tokom 18. veka zaslužni su učitelji plesa, koji su putovali od sela do sela podučavajući druge zaboravljenoj tradiciji.

Prosto je neverovatno da igra nije postojala pre dolaska Engleza, obzirom na postojanje muzike, tako da je verovatno tradicionalni ples nastao mešanjem dvorskih igara i plesa koji se razvijao vekovima paralelno sa muzikom. U tome u prilog govori i to da je ples bio i ostao, uostalom kao i kod drugih naroda, sastavni deo slavlja kao što su svadbe ili čak sahrane ili manifestacije kojim se obeležava dan nekog od irskih katoličkih svetaca.


vaznost ritma u plesu
Citat
Rumba je inace zbirno ime vise kubanskih parovnih plesova. Rijec Rumba je već odavno poznata, znaci - "blagdan" ili "ples". Tijekom plesa miješaju se lirični s erotičnim elementima, a što se glazbe tice, bogata je afro-kubanskim ritmovima. Iz ovih ritmova razvile su se dvije vrste plesova: Habanera u XIX. te Modern Rumba u XX. stoljecu, koje su u bliskom medjusobnom srodstvu. Glazba se svira ili sporo, kao što je u Europi kasnije popularna Rumba-Bolero; ili u brzem tempu, kao u Rumbi-Guaracha i "kubanskoj rumbi".

Rumba je u Europu stigla 1930. godine preko New Yorka. Prvi Rumba-hit bio je "The peanut wendor", koji je osvojio cijeli svijet. Prve koreografije izradili su Englezi, a zatim su ih preuzeli i Francuzi i Nijemci. Izmedju 1931. i 1933. godine Rumba se nije bas probila, jer je većina nije znala plesati. Najcesce su plesali foxtrott korake dodajući im gibanje kukova. Novi zalet je dobila nakon 1945. godine zahvaljujući Francuzima. Zajedno s njima rumbom su se bavili i Englezi. Tijekom dva "Rumba-rata" (1956-58 i 1961-63) raspravljali su o standardizaciji tehnike rumbe. Sučeljavali su se tzv. "Cuban style", kojeg je izvjesni Francuz, Pierre, razvio iz mamba u Engleskoj, i "Square Rumba", spori Rumba-Bolero, kojeg je razvio Lucien David u Francuskoj. "Rumba-rat" je završio tako, da je međunarodni odbor odlucio, da se Rumba može graditi na dva osnovna koraka. Na kraju se proširio "Cuban Style" s obzirom, da su se skoro svi parovi koristili ovim stilom. Današnje plesne škole se isto koriste ovim stilom.

Ovaj ples karakterizira erotska igra, vruće ljubavno natjecanje. U puno figura pokazuje se umjetnost zenskog zavodjenja. U međusobnoj konverzaciji zene i muskarca, zena se dvoumi izmedju predanosti i odbijanja, a muskarac izmedju privlacenja i neovisnosti. Izraz toga postize se sa snaznim gibanjem kukova i zdjelice. U opisima iz XIX. stoljeća, rumbu prikazuju, kao strastven, zavodljiv ples u kojem se zena trudi zavesti muškarca izazovnim gibanjem kukova. Gibanje kukova je tipican element Rumbe, koje nastaje prijenosom tezine na ispruzenu nogu, ali pri tome je bitno, da ne stvaramo "umjetno gibanje kukova" što nikako nije elegantno. Prirodno gibanje kukova neće se nikada doimati pretjeranim. U interesu kreiranja estetskog i lijepog plesa u rumbu su unijeti različiti jazz elementi.

Od 1964. godine Rumba je priznata, kao natjecateljski ples i od tada je neizostavni program latinsko-američkih plesova.

Karakteristike:
Karakter: erotična, osjećajna i strastvena
Gibanje: stacionarno, prostorno, klizanje, tečno s naglascima
Takt: 4/4
Tempo: 27 taktova/min.
Naglasak: na četvrtom udarcu
Dizanje i spuštanje: nema
Dinamika: teško, ritmički pokreti, koraci su jaki i direktni

Interpretacija:
Naglasak je na gibanju tijela, akciji kukova, koje nastaje kontroliranim prenošenjem težine s jedne na drugu nogu. Svaki pokret traje 1/2 udarca, a akcija tijela pojavljuje se u drugoj polovici udarca.

Veliku pažnju treba posvetiti dinamici i usklađenosti ritma i pokreta, da bi proizveli kontinuirano gibanje s potrebnim kontrastima i osjećajnošću. Tijelo nikada ne prestaje mijenjati svoj oblik. Pokreti rukama proizlaze iz središta tijela i rezultat su gibanja tijela!

Pažnju treba posvetitii prezentaciji stopala, odnosno artikulaciji gibanja. Stopala su stalno u kontaktu s podom. Partner mora osjećajno voditi partnericu rukama i imati na umu ideju o njenom kretanju.
+

hvala Klepsidri na ovome _n_


 • Mandy Van mreže
  • Supermoderator
  • *


  • Muškarac cs
  • Poruke: 3025

  • Never Give Up

Odg: Igre i plesovi
« Odgovor #1 poslato: Maj 20, 2008, 15:49:39 »
ha ha ha _6_ _6_ _6_ _6_ _6_ _6_ _6_ _6_

Odg: Igre i plesovi
« Odgovor #2 poslato: Jun 13, 2008, 22:01:49 »
najvise mrzim ove majstore vestine copy paste a sad da im postavis pitanje iz istog dobices odgovor ali malo sutra _bes_


 • smiley123 Van mreže
  • Potporucnik

  • *


  • Žena
  • Poruke: 663

  • No matter what - my pride is no.1

Odg: Igre i plesovi
« Odgovor #3 poslato: Februar 26, 2011, 21:57:21 »
Drago mi je sto je neko postavio ovako divnu temu :) (iz ugla bivse plesacice). Ples je nesto zaista divno, i onaj ko upozna osnovu i pocne da se malo ozbiljnije bavi time shvati da je to prosto ozdravljenje i za telo i za duh :) Znam da ovo zvuci kao filozofiranje ali stvarno je tako :) A cisto evo par slika napoznatijih svetskih plesaca :)
Beata & Max KozhevnikovBeata and Michael Wentink


Riccardo Cocchi & Yulia Zagorychenko
Michael Malitowski and Joanna LeunisMirko Gozzoli & Alessia BettiA sad i jedan klip, po meni nesto najbolje sto sam videla
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=f631anLeVcY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=f631anLeVcY</a>
« Poslednja izmena: Februar 27, 2011, 00:02:47 smiley123 »