Image and video hosting by TinyPic

Autor Tema: Izbacivac (Bouncer)  (Pročitano 611 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.


  • papi Van mreže
    • Moderator
    • *


    • Muškarac
    • Poruke: 3341

Izbacivac (Bouncer)
« poslato: Oktobar 10, 2011, 23:24:21 »


Piksla download
Nije da Jodorowsky nije poznat po svom angažovanju na Western žanru ali ipak je većini ljubitelja stripova poznatiji kao kreator kultnih SF stripova kao što su Metabarons i Incal. Naravno ljubitelji filmova su opet upoznati sa njegovim radom na Western filmu El Topo. Teško je zaboraviti ovaj uvrnuti Western bilo kome ko ga je jednom video. To nas dovodi i do stripa Bouncer gde se Jodorowsky vraca Western miljeu nakon dugo vremena.

- western serijal o jednorukom kafanskom izbacivaču zapošljenom u jednom od mnogobrojnih saluna Divljeg Zapada. Kao i u filmovima James Bonda ovde sledi dugi uvod, Jodorowsky nas drži u neizvesnosti čak se i poigrava sa nama time što nas sa glavnim likom serijala upoznaje tek na 35 strani stripa, puštajući nas da mislimo da će to biti neko drugi. Do tog trenutka nas je upoznao sa vođom odmetnika sa juga jednookim Kapetanom Raltonom koji zbog neračišćenih računa sa svojim starijim bratom Blejkom upada na njegovo imanje i ubija njega i njegovu ženu. I Blejkovim sinom Setom koji na sreću uspeva da preživi masakar a otac mu pred smrt poručuje da se javi Izbacivaču iz saluna Inferno u gradu Džuritaunu. Džuritaun je jedan jako „lep” gradić kako uskoro saznajemo, malo je veselijeg karaktera i šerif retko kada živi duže od mesec dana. Dvoboji su svakodnevni a u najgorem od svih saluna (Inferno - Pakao) radi naš jednoruki Izbacivač. Saznajemo da Izbacivač ima i 2 rođena brata i da su to – gle sudbine – upravo jednooki Kapetan Ralton i sada već pokojni Blejk koji je nekada važio za najbržeg revolveraša zapada pre nego što se okrenuo bogu. On prihvata svog bratanca i polako ga uči zanatu kako bi se zajedno osvetili bratu-stricu Raltonu. Saznajemo i kratku istoriju porodice i da su sva tri brata rođena kao vanbračna deca „najbolje kurve Divljeg Zapada” i da su pod njenim vođstvom opljačkali najveći najvredniji dijamant – Kainovo Oko. Ovde se Jodorowsky malo poigrao sa biblisjkom mitologijom i namerno je nazvao dijamant Kainovo Oko po biblisjkom liku Kainu jednom od dva Adamova sina koji je ubio svoga brata. Tako i ovaj dijamant prvo dovodi do obračuna između braće u kome Izbacivač gubi ruku a Ralton oko, dok Blejk pritisnut grižom savesti rešava da se posveti bogu. Njihova majka izvršava samoubistvo a pri čemu prethodno sakriva dijamant od svojih sinova.
17 godina kasnije....Ralton u pohodu na dijamant ubija svog brata što dovodi do već pomenutih događaja.

Jodorowsky je ovde iskoristio dva osnovna motiva u Wesetern žanru. Prvi je lov na blago, tj. Dijamant Kainovo oko a drugi je osveta i to međusobna osveta pripadnika jedne porodice. Ono što razlikuje ovaj western od gomile drugih jeste upravo onaj nihilizam koji provejava kroz ceo strip, da bi rezultirao finalem koje ne bi prošlo cenzuru u većini zemalja. Naime finale se tiče pronalaska dijamanta ali ne želim da vam otkrijem kakve to veze ima sa cenzurom i nihilizmom Jodorowskog jer da bi to saznali moraće te pročitati ovaj strip.

Nego da nastavimo sa stripom, ovo je pravi prljavi western Sergio Leonevkog tipa, western gde jednostavno možete osetiti stvarnu i moralnu prljavštinu divljeg zapada. Jodorowsky nije autor koji često piše westerne ali kada ih napiše onda budite sigurni da je to nešto čega će te se sećati dugo, tome doprinose neke „kritične scene“, kako bi ih ja nazvao, jedna je ona sa dijamantom, druga je kada Ralton ubija Blejka odsecanjem glave samo trenutak pre nego saznamo da mu je on rođeni brat. I da pomenem samo na kratko par scena iz druge knjige o kojoj ću napisati kasnije par redova: scena izvođenja ljudoždera na vešala i scena pred Izbacivačevo venčanje kada ga snaša napušta zbog...Ove scene vam ostaju urezane u sećanje dugo nakon što pročitate strip.

Piksla download

Izbacivac - DG 01 - Kainovo okoIzbacivac - DG 02 - Zmijska pravda