Image and video hosting by TinyPic

Autor Tema: Prirodnjački centar sa Dino parkom, Svilajnac  (Pročitano 1963 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Prirodnjački centar sa Dino parkom, Svilajnac
« poslato: Maj 22, 2012, 13:44:51 »

Ideja o Prirodnjačkom centru nastala je od želje za osnivanjem Muzeja dinosaurusa koji bi pričao priču o stvorenjima koja su nekada hodala Zemljom, a čak i danas su fascinacija mnogim ljudima, bez obzira na zanimanja i godine. Međutim, problem ovakvog koncepta je bila samoodrživost i nedovoljna orijentisanost ka razvoju nauke. U želji da se ovakvi nedostaci reše, postojeća koncepcija je prerasla u nešto sasvim novo i inovativno jer je okrenuto ka nauci i obrazovanju, a istovremeno je i komercijalno.

Kada bude završen biće to jedinstven Prirodnjački centar u Srbiji i jedinstvena naučno-obrazovna institucija na Balkanu, a po izložbenoj postavci, i u istočnoj Evropi. Postavke koje će imati centar u Svilajncu, najbliže Srbiji imaju Austrija, Švajcarska i Češka,a niko istočno od Srbije u Evropi.

Prirodnjački centar u Svilajncu imaće zaseban izložbeni prostor sa osam replika dinosaurusa i 45 orginalnih eksponata. Na samom ulazu biće prikazan razvoj biosfere na Zemlji, vodeni svet praistorije sa 35 eksponata na kojima su fosili riba, kolara i dinosaurusa.

U centralnom delu biće tri velike replike dinosaurusa, a u samom središtu stajaće orginalni fosil motosaurusa, starog 245 miliona godina, koji predstavlja najstariju vrstu dinosaurusa, a na tavanici leteći dinosaurus...U centru su u aprilu smeštena tri od osam skeleta dinosaurusa, koje su postavili stručnjaci iz Holandije, a mesec dana ranije i 11 replika dinosaurusa, izrađenih u Reburgu kod Hanovera (Nemačka).

Sprat objekta namenjen je za smeštaj naučno-edukativnog centra, u kome će biti i sala za prezentacije i naučne skupove i kružna galerija za izložbe. Deo Prirodnjačkog centra biće i zabavni park.


Budući Prirodnjački centar u Svilajncu će zauzimati prostor od 1,2 hektara, a nalazi se između Sportske hale i Mini sportskog terena.

koordinate
+44° 13' 55.07", +21° 11' 33.07"

Pocinjemo sa radom od 1.avgusta.
Pratite nas i na FB  :3|