Image and video hosting by TinyPic

Autor Tema: Novosti o Facebooku  (Pročitano 7653 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Novosti o Facebooku
« poslato: Maj 27, 2010, 18:41:50 »
Facebook menja podešavanja privatnosti

Iako nema potrebe da strahuje od gubljenja dominacije nad socijalnim mrežama, Facebook je odlučio da zadovolji zahteve korisnika za poboljšanjem privatnosti i mehanizama zaštite na svojoj društvenoj mreži. Kako bi to učinio, Facebook je odlučio da podešavanja privatnosti učini jednostavnijim i intuitivnijim. Facebook CEO Mark Zuckerberg je najavio da će se nove izmene fokusirati na tri stvari - jedinstvenu kontrolu sadržaja, bolje kontrole bazičnih informacija, kao i mogućnost da se lako isključe sve aplikacije. Korisnici će moći da podele sa kime dele informacije - svima, prijateljima prijatelja, ili samo prijatelja. Kako se dodaje novi sadržaj, ovo podešavanje će postati podrazumevano za sve nove stavke. Takođe, korisnici će imati kontrolu da li će dozvoliti da aplikacije i web sajtovi imaju pristup njihovim podacima. Nova podešavanja će svima postati dostupna u roku od nekoliko nedelja.

« Poslednja izmena: Jun 09, 2010, 17:38:36 --SrEcKo-- »

Jednostavna podešavanja privatnosti
« Odgovor #1 poslato: Maj 29, 2010, 17:38:14 »
Jednostavna podešavanja privatnosti

Facebook je predstavio novoprerađene kontrole privatnosti pri čemu bi po očekivanjima ove kompanije većina kritika mogla da bude odbačena ovog puta. Kompanija je na konferencijji za štampu povodom pojednostavljenja opcija privatnosti navela da je sajt danas mnogo drugačiji nego što je bio kada se prvi put pojavio 2004 godine, priznajući da je problem sa politikom privatnosti toliko narastao da je u jednom momentu bio važniji od samog sajta. Zahvaljujući povratnim informacijama koje je dobila od korisnika, kompanija je prema rečima izvršnog direktora Mark Zuckerberg-a u potpunosti preradila svoj sajt i nova podešavanja se očekuju pred korisnicima.
« Poslednja izmena: Jun 09, 2010, 17:39:29 --SrEcKo-- »

Novosti o Facebooku
« Odgovor #2 poslato: Maj 30, 2010, 16:52:48 »
Facebook izmene nisu dovoljne

Electronic Frontier Foundation (EFF) navodi da je potrebno da Facebook uradi više po pitanju privatnosti korisnika da bi se kritike stišale. Na blog postu ova grupa za građanske slobode je pohvalila Facebook za prvi veliki korak u davanju korisnicima ovog sajta više kontrole nad svojim podacima. Međutim, organizacija je upozorila korisnike da ne prihvataju ponuđeno preporučeno podešavanje kontrole privatnosti. Na taj način oni dele „značajnu“ količinu informacija sa ostalima, tvrdi ova grupa. Promene su dobre ali je potrebno još uraditi navodi Kevin Bankston, viši savetnik pri EFF. Ipak, postoje zabrinutosti oko pristupa treće strane informacijama u profilima.
« Poslednja izmena: Jun 10, 2010, 00:25:15 --SrEcKo-- »

Novosti o Facebooku
« Odgovor #3 poslato: Maj 31, 2010, 22:14:42 »
Facebook najposećenije mesto na internetu

GOOGLE JE U PETAK OBJAVIO APRILSKI spisak 1000 naposećenijih veb lokacija na svetu, na čijem čelu je društvena mreža Facebook.

Na osnovu Googleove statistike Doubleclick AdPlanner, Facebook mesečno ima preko 540 miliona jedinstvenih posetilaca, što predstavlja 35,2% ukupne internet populacije. Pored toga, Facebook je prvi i po mesečnom broju pregledanih strana koje su pogledane neverovatnih 570 milijardi puta, što je daleko više od sličnih mesta kao što je Craigslist (49. na spisku) sa 14 milijardi pregleda.

Objavljeni spisak ne sadrži nikakve podatke o većini Googleovih lokacija kao što su YouTube, Gmail, News ili Search, ali daje zanimljiv uvid u to koje od najčešće posećivanih veb lokacija nemaju reklame.

Wikipedia (4) i Mozilla (10) jedini su među prvih deset koji ne prikazuju reklame, a nešto niže na spisku (na mestu broj 18) je Twitter, koji ih sa 98 miliona jedinstvenih posetilaca mesečno, takođe nema.

Portali kao što su Yahoo.com (2), MSN.com (5), Baidu (8), Sina.com.cn (11) i 163.com (15) su visoko na spisku verovatno zato što ih mnogi koriste kao svoju polaznu stranu.

Pretraživači interneta zauzimaju takođe nekoliko visokih mesta. Live.com (3) ima preko 370 miliona jedinstvenih posetilaca mesečno, Bing.com (13) 110 miliona, a Ask.com (20) 88.

Među prvih 100 nalazi se nekoliko izvora vesti: Cnet.com je 35, BBC.co.uk 43, CNN.com 64, a NYTimes.com 83.

Zanimljivo je da su na spisku 1000 najposećenijih mesta dobro plasirani i Microsoft.com (6), Adobe.com (14), Amazon.com (22), eBay.com (24), Apple.com (27) i Hotmail.com (30).
« Poslednja izmena: Jun 09, 2010, 17:32:49 --SrEcKo-- »

Facebook juče napustilo preko 30.000 korisnika
« Odgovor #4 poslato: Jun 01, 2010, 16:33:01 »
Facebook juče napustilo preko 30.000 korisnika

POSLE OTKRIVANJA PROPUSTA KOJI na Facebooku ugrožavaju privatnost korisnika, među zaljubljenicima u Facebook zavladala je prava epidemija brisanja naloga, a pridružile su im se i mnoge slavne ličnosti.

Prema anketi koju je sprovela kompanija Sophos, oko 60 posto korisnika Facebooka ozbiljno razmišlja da napusti ovu društvenu mrežu i obriše svoj profil. Zabrinuti zbog narušavanja svoje privatnosti, većina ispitanika je rekla da bi mogli da prestanu da koriste Facebook, a neki nezadovoljni korisnici Facebooka su čak pokrenuli javnu kampanju kojom pozivaju istomišljenike da zajedno istovremeno obrišu svoje profile.

Tokom prvog dana masovnog gašenja naloga na Facebooku koje je organizovano preko lokacije
, Facebook je juče napustilo više od 33.000 članova, prenosi agencija AFP.

Iako je akcija zajedničkog gašenja profila na Facebooku planirana za juče, mnogi su nastavili da se prijavljuju i dalje, tako da se njihov broj neprestano uvećava.

Mnogi analitičari se pitaju da li će negativan publicitet oko Facebookove politike privatnosti učiniti da počne značajno osipanje njegovih korisnika prema drugim društvenim mrežama?

MySpace se nesumnjivo nada da će izvući korist iz Facebookovih nevolja i donekle povratiti staru slavu. Twitter je takođe veliki Facebookov konkurent, dok je Google Buzz još uvek nova društvena mreža. Ipak, nijedna od ovih društvenih mreža još uvek ne uspeva da zaokupi pažnju korisnika kao Facebook i nijedna od njih još uvek nije pronašla tako genijalan način da zagospodari slobodnim vremenom svojih korisnika.
« Poslednja izmena: Jun 09, 2010, 17:36:19 --SrEcKo-- »

Novosti o Facebooku
« Odgovor #5 poslato: Jun 01, 2010, 17:00:48 »
Yahoo, Facebook i Google protiv Viacom-aNeki od najvećih i najrespektabilnijih veb servisa pritekli su u pomoć kompaniji Google i njegovom YouTube video servisu u borbi protiv optužbi koje je uputila kompanija Viacom, a tiču se autorskih prava.
Yahoo, Facebook i eBay su se pojavili kao prijatelji kompanije Google na saslušanju pred američkim okružnim sudom za okrug Južni Njujork.
Pred ovim sudom kompanija Viacom (koja je matična kompanija MTV Networksa i Paramount Picturesa) je 2007. godine podnela tužbu protiv kompanije Google, u kojoj traži odštetu od jedne milijarde američkih dolara.
Viacom u tužbi tvrdi da je YouTube ohrabrivao korisnike da na njegov sajt postavljaju neautorizovane video klipove koji su vlasništvo kompanija Paramount Pictures, Comedy Central i MTV Networks. Ti klipovi su, prema tvrdnjama Viacoma, privukli posetioce na YouTube i uvećali njegov profit.
Yahoo, Facebook i eBay su na saslušanju tražili da se odbaci tužba Viacoma tvrdeći da zakon štiti provajdera Internet usluga od odgovornosti za kršenje pravila koje počine korisnici.
Odluka suda u ovom postupku mogla bi značajno uticati na buduće zakone koji se tiču zaštite autorskih prava na Internetu.
« Poslednja izmena: Jun 09, 2010, 17:31:26 --SrEcKo-- »


 • Wolf бре Van mreže
  • Prijatelj foruma
  • *


  • Muškarac
  • Poruke: 8345

  • Samo Vas Posmatram

Odg: Facebook juče napustilo preko 30.000 korisnika
« Odgovor #6 poslato: Jun 02, 2010, 00:16:05 »
                               Propalo masovno napuštanje Fejsbuka

                                                              

  Inciijativa ’Quit Facebook Day’, jučerašnji dan koji su brojni korisnici Fejsbuka odredili kao datum napuštanja ove društvene mreže, prošla je neprimećeno.

  Svoj Fejsbuk profil do danas je ukinulo je nešto više od 34.000 ljudi, što ne predstavlja ni 0.01% ukupnog broja korisnika, koji iznosi preko 400 miliona. Iako je ovim neprimetnim odlaskom Fejsbuk ostao neoštećen, njegovim čelnicima ipak nije drago da čuju da ovakva inicijativa postoji.


  Moguće je da su zbog toga rešili da porade na privatnosti, spekulišu mediji, osvrćući se na skorašnje obećanje osnivača Marka Cukerberga da će se promeniti standardne postavke i privatni podaci će biti bolje zaštićeni. Sa druge strane, Fejsbuk osim Tvitera ima konkurenciju u Dijaspori, novom projektu koji se pominje kao alternativa najpoznatijoj društvenoj mreži. Dijaspora omogućava korisnicima potpunu kontrolu nad ličnim podacima, što korisnike Fejsbuka sve više zabrinjava.
« Poslednja izmena: Jun 09, 2010, 17:35:31 --SrEcKo-- »

Novosti o Facebooku
« Odgovor #7 poslato: Jun 02, 2010, 12:53:44 »
Facebook i Google Maps najpopularnije smartphone aplikacije

Najviše aplikacija skidaju korisnici iPhonea - 37, dok vlasnici BlackBerryja prosječno skidaju samo deset aplikacija

Prema "The State of Mobile Apps" izvještaju kompanije Nielsen, Facebook i Google Maps najpopularnije su aplikacije na pametnim telefonima. Ova je kompanija provela istraživanje na više od 4,200 ljudi koji su skidali mobilne aplikacije u proteklih mjesec dana te je najviše njih skinulo aplikaciju najpopularnije društvene Mreže na svijetu - Facebook te je fejs najpopularnija aplikacija na svim mobilnim platformama. Nakon njega slijede Google Maps te Weather Channel i ESPN aplikacije.

U ovoj kompaniji kažu da je prosječan broj skinutih aplikacija na pametnom telefonu 22 - korisnici iPhonea skidaju više aplikacija te ih oni prosječno downloadaju 37, vlasnici telefona koji rade na Androidu skidaju prosječnih 22, korisnici Palmova webOS-a 14, Windows Mobile uređaja 13, dok korisnici BlackBerryja prosječno skidaju samo deset aplikacija.
« Poslednja izmena: Jun 09, 2010, 17:28:54 --SrEcKo-- »

Novosti o Facebooku
« Odgovor #8 poslato: Jun 03, 2010, 14:21:46 »


Nova Facebook pravila

Facebook je predstavio nove kontrole privatnosti koje su zadovoljile najveći broj kritičara do sada. Zvanični predstavnici ove kompanije su tokom konferencije za štampu koja je nedavno održana naveli da se danas sajt u velikoj meri razlikuje od onoga kada se prvi put pojavio u toku 2004 godine, priznajući da su kontrole privatnosti prerasle gotovo u neku vrstu čudovišta budući da je kompanija samo dodavala nove karakteristike. Zahvaljujući povratnim informacijama od strane korisnika, Facebook je u potpunosti izmenio svoju ponudu i korisnicima počeo lagano da predstavlja izmene i unapređenja korisnicima, navodi izvršni direktor kompanije, Mark Zuckerberg.
« Poslednja izmena: Jun 09, 2010, 17:26:36 --SrEcKo-- »

Novosti o Facebooku
« Odgovor #9 poslato: Jun 06, 2010, 13:22:22 »
Facebook Like taster

Kada je Mark Zuckerberg, najavio „Like“ taster koji bi izdavači mogli da ubace na njihove Web strane, on je predvideo da će takav potez Web načiniti pametnijim i društvenijim. Ono što on nije istakao jeste da rasprostranjenost upotrebe Like tastera omogućava Facebook-u da prati ljude kako se oni isključuju sa CNN.com, prelaze na Yelp.com ili na ESPN.com, koji su neki od Web sajtova koji su odmah rekli da će implementirati ovu karakteristiku. Čak iako neko nije Facebook korisnik ili nije ulogovan, Facebook društveni plugin-ovi sakupljaju adrese posećenih Web strana i internet adresu posetioca onog momenta kada se strana učita pa klik na Like taster nije ni potreban.
« Poslednja izmena: Jun 09, 2010, 17:22:24 --SrEcKo-- »

Novosti o Facebooku
« Odgovor #10 poslato: Jun 07, 2010, 13:06:40 »
Novi napadi na Facebook korisnike

Facebook korisnici su izloženi još jednoj clickjack šemi koja iskorišćeva opciju u okviru ove društvene mreže da korisnici mogu da kliknu na određene stvari kojem im se dopadaju. Ova šema privlači korisnike porukom o tome da ukoliko kliknu na određeni link će biti redirektovani na sajt na kojem se nalaze provokativne fotografije Hayley Williams, pevačice rock benda Paramore. Ali klikom na pomenuti link korisnici se odvode na stranicu koja krije kod koji zatim počinje da vrši nekontrolisanu upotrebu Like tastera, što se među kreatorima alata protiv sigurnosnih pretnji već nazvalo Likejacking. Slični slučajevi su i ranije zabeleženi na Facebook-u.
« Poslednja izmena: Jun 09, 2010, 17:17:29 --SrEcKo-- »

Fifa video igra na Facebooku
« Odgovor #11 poslato: Jun 07, 2010, 13:12:27 »
Najnovija video igra u okviru Fifa serije je predstavljena na Facebooku umesto na igračkim konzolama. Popularnost društvenih media igara je porasla poslednjih godina pri čemu se oko 250 miliona globalnih igrača loguje na različite igre svakog meseca. Prethodne Fifa igre za konzole su se prodavale za oko £30 ali igra pod nazivom Fifa Superstars se igra besplatno online. Doduše, fudbaleri koji čine tim svakog od igrača se kupuju u paketima koji koštaju £1 do £2 po paketu. Igrači svoje timove suprotstavljaju drugim timovima koji pripadaju njihovim Facebook prijateljima. Kako se turnir nastavlja, svaki igrač zarađuje poene koje može koristiti za kupovinu drugih igrača.

Novosti o Facebooku
« Odgovor #12 poslato: Jun 07, 2010, 16:39:33 »
Sigurnosni istraživači su objavili da novi zahtevi koje je počeo da sprovodi Facebook vezano za povezivanje linkova programa sa legitimnim nalozima programera neće sprečiti ekspanziju lažnih aplikacija koje inficiraju naloge korisnika. Tokom prošle nedelje, Facebook je najavio da će zahtevati da programeri verifikuju Facebook nalog radi kreiranja novih aplikacija za ovu društvenu mrežu. Kompanija navodi da je ovaj korak odlučila da sprovede sa ciljem obezbeđivanja integriteta Facebook platforme, osiguravajući da će svaka aplikacija koja je legitimna biti verifikovana preko odgovarajućeg Facebook naloga.

Novosti o Facebooku
« Odgovor #13 poslato: Jun 07, 2010, 21:48:08 »


Yahoo i Facebook najavili su povezivanje servisa koje nude korisnicima, tako da će Mafia Wars i druge igrice uskoro biti i na sajtu Yahoo.
Povezivanje će korisnicima koji imaju naloge na oba sajta omogućiti automatsko kopiranje i razmenu sadržaja, prenosi Bi-Bi-Si.

Takođe, korisnicima drugih Yahoo servisa, kao što je na primer Flickr, biće lakše da sa prijateljima sa Facebooka razmenjuju informacije o onome što trenutno rade.

Istovremeno se odvija proces prilagođavanjea Yahoo Profile servisa, tako da će korisnicima biti lakše da kontrolišu informacije koje dele.

Ugovor o saradnji podrazumeva da će korisnici koji imaju profile na oba sajta moći da linkuju dve stranice, tako da će novi unosi na jednom od njih biti istovremeno objavljivani na oba.

Osobe koje koriste ostale Yahoo servise, na primer za skladištenje i razmenu fotografija, video snimaka ili muzike moći će lakše da razmenjuju bilo koju vrstu medija sa prijateljima koji koriste samo Facebook.
U skladu sa novim dogovorom, Yahoo je ugovorio saradnju i sa firmom Zynga, gigantom koji se bavi igricama za društvene mreže, tako da će do kraja godine popularni naslovi kao što su Farmville i Mafia Wars biti dostupni i na sajtu Yahoo.

Odg: Yahoo i Facebook najavili povezivanje
« Odgovor #14 poslato: Jun 08, 2010, 22:47:36 »
Korisnici Facebooka i Yahooa mogu da razmenjuju podatke

KORISNICI FACEBOOKA I YAHOOA od sada mogu da povezuju svoje naloge kako bi pregledali i delili informacije sa prijateljima sa obe lokacije, saopštili su početkom nedelje predstavnici Yahooa.

Korisnici Yahooa sada mogu da pregledaju ažurirane informacije s Facebooka preko početne stranice te lokacije, kao i preko Yahoo Maila i dugih Yahoo stranica. Pored toga, sadržaj napravljen na Yahoo lokacijama, uključujući Yahoo News, Sports i Movies, kao i na foto lokaciji Flickr, može se deliti sa prijateljima na Facebooku.

Predstavnici Yahooa saopštili su da je u pripremi i dalja integracija Yahoo-Facebook usluga.

Saradnja sa Facebookom je pokušaj „da se korisnicima pruži jedna jednostavna lokacija od poverenja na kojoj će oni deliti informacije i povezivati se. Smatramo da će ovo biti od velike koristi korisnicima Interneta, i ključno je za proširivanje domašaja kompanije Yahoo,“ izjavili su predstavnici Yahooa.

Predstavnici Yahooa su više detalja o povezivanju sa Facebookom izneli u zvaničnom veb dnevniku kompanije, dok predstavnici Facebooka još uvek nisu izneli zvanično saopštenje kompanije.

Predstavnici Yahooa su izjavili da će pojednostaviti podešavanja privatnosti preko centrale komandne table Yahoo Pulse, ali veza ka novoj tabli nije u trenutku pisanja ove vesti bila u funkciji.

Prošlog decembra, Yahoo i Facebook su objavili planove o integraciji usluga. U tom trenutku, korisnici Yahooa iz SAD su imali mogućnost prikazivanja Facebook aktivnosti i postavljanja statusa sa početne stranice Yahooa, kao i mogućnost deljenja određenog Yahoo sadržaja. Kompanije su obećale nove opcije na Yahoo lokacijama koje će stići ove godine putem Facebookove tehnologije Connect.