Image and video hosting by TinyPic

Autor Tema: Pretraživači  (Pročitano 5453 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Pretraživači
« poslato: Jun 23, 2010, 19:25:58 »
                                                U ovu temu se stavlja sve vezano za Pretraživače (Browser)
Firefox 3.6.4 sa zaštitom od rušenja plugina

Mozilla je na službenu stranicu postavila novu verziju 3.6.4 popularnog Firefox web preglednika. Glavno unapređenje nove verzije je zaštita preglednika od rušenja u slučaja nepravilnog rada plugina, tako da sada ako Flash ili Quicktime iz nekog razloga prestanu raditi, samo će se restartovati odgovarajući plugini, a ne i cijeli Firefox preglednik.

Firefox korisnici će znati cijeniti novi dodatak, jer definitivno ispravlja jedan od iritantnih problema. Pored  unapređenja rada s pluginima, verzija 3.6.4 standardno donosi i sigurnosne popravke, od kojih su četiri kritične, te određene popravke vezane za stabilnost rada preglednika.

Firefox 3.6.4 za Windows, Mac i Linux operativne sisteme možete preuzeti ovde.
« Poslednja izmena: Jun 24, 2010, 18:09:11 --SrEcKo-- »

Pretraživači
« Odgovor #1 poslato: Jun 24, 2010, 11:06:45 »
Nove Opera zakrpe

Nakon što je Opera predstavila svoju stabilnu verziju, nedavno je objavljeno i nekoliko sigurnosnih zakrpa. Dostupna za Windows i Mac, Opera 10.54 uključuje pet sigurnosnih zakrpa ali zvanični predstavnik je za sada govorio samo o prirodi jedne od njih. Pored pomenutih sigurnosnih zakrpa, Mac verzija se isporučuje sa velikim brojem drugih zakrpa za poznate bugove koji nisu vezani za sigurnost. Jedna od tih slabih tačaka nosi oznaku „veoma ozbiljna“ a zapravo se nalazi na Windows sistemima i potencijalnim napadačima pruža mogućnost da je iskoriste kao exploit vektor. Microsoft je već izdao zakrpu za ovaj bug a za one koji ga nisu primenili Opera je izdala svoju zakrpu.
« Poslednja izmena: Jun 24, 2010, 17:47:46 --SrEcKo-- »

Pretraživači
« Odgovor #2 poslato: Jun 24, 2010, 17:21:42 »
Mozilla zakrpila 9 Firefox slabih tačaka

Mozilla je zakrpila devet slabih tačaka od kojih su šest ocenjene kao kritične u okviru verzija Firefox 3.5 i 3.6. Update-ovi koji su dostupni u vidu verzija Firefox 3.5.10 i 3.6.4 popravljaju devet slabih tačaka u svakoj verziji pri čemu ih osam postoji i u jednoj i u drugoj verziji dok su dve specifične za svaku od verzija. Šest od zakrpljenih slabih tačaka je ocenjeno kao kritične što je Mozilla-in najviši stadijum rangiranja koji ukazuje da bi zlonamerni hakeri mogli da ugroze korisnikov operativni sistem, a zatim da se iskoriste za instaliranje drugog malwarea na računaru. Dve slabe tačke su ocenjene kao umerene dok je jedna označena kao slaba.
« Poslednja izmena: Jun 24, 2010, 18:07:08 --SrEcKo-- »

Odg: Pretraživači
« Odgovor #3 poslato: Jun 25, 2010, 16:39:45 »
Firefox 3.6.4

Mozilla je objavila stabilni build svog Firefox pretraživača oznake 3.6.4 koji predstavlja prvu verziju open source pretraživača koja ima za cilj da minimizuje krahiranja pokretanjem plugin-ova kao procesa koji su odvojeni od suštinskog pretraživača. Ovo izdanje je dostupno samo za Windows i Linux. Mike Beltzner, čovek koji stoji iza Firefox-a, navodi da će prema Mozilla-inim beta testiranjima, najnovija verzija Firefox-a značajno umanjiti broj krahova do kojih dolazi prilikom gledanja video sadržaja ili igranja igara. Firefox 3.6.4 nudi zaštitu od krahiranja za Adobe Flash, Apple Quicktime i Microsoft Silverlight.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #4 poslato: Jun 28, 2010, 11:06:36 »
Firefox ne pokreće matični kod

Potpredsednik kompanije Mozilla za proizvode, Jay Sullivan je izjavio da za razliku od kompanije Google, ova korporacija nema nameru izgradnje Firefox pretraživača sa Adobe Flash ili drugim plugin-om koji pokreće matični kod u okviru pretraživača. Mozilla, prema Sullivanu veruje da budućnost online aplikacija leži u Web standardima, uključujući HTML 5. Google voli da kaže potpuno isto, ali ova kompanija je ugradila Flash u Chrome pretraživač i priprema Chrome bazirani OS koji poseduje matični kod plugin-a. Ipak, Mozilla ne odustaje od plugin-ova, već primenjuje nove tehnologije koje omogućavaju da se plugin-ovi koriste na efikasniji i pouzdaniji način.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #5 poslato: Jun 29, 2010, 03:32:37 »
SeaMonkey 2.0.5

SeaMoneky je Web pretraživač, napredni e-mail i newsgroup klijent, IRC chat klijent kao i alat koji HTML editovanje čini jednostavnim. Tabovano pretraživanje spada među osnovne karakteristike ovog alata i ono vam omogućava bolji uvid u ono što pretražujete na internetu. Druga korisna opcija ovog alata je pop-up bloker koji omogućava da surfujete Web-om bez prekidanja od strane iritirajućih reklama. Image Manager omogućava da blokirate slike što je zgodno jer omogućava brže prikazivanje Web stranica kada koristite sporiju internet konekciju. Nova verzija ovog alata donosi nekoliko sigurnosnih popravki, kao i popravke za brojne ne-sigurnosne relevantne krahove.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #6 poslato: Jun 29, 2010, 12:50:15 »
Mozilla kopira Google

Mozilla veruje da njihov JavaScript engine nije daleko od toga da poseduje iste performanse kao i Google Native Client plugin, koji izbegava Web standarde za pokretanje matičnog koda u okviru pretraživača. Govoreći pre nekoliko dana u toku održavanja Velocity konferencije koja je održana u Santa Clara-i, Chris Blizzard, je predstavio demo prikaz koji ima za cilj da imitira test koji kompanija Google koristi za prikazivanje svog Native Client-a. Blizzard je takođe naglasio da je veoma bitno to što je Mozilla postala svesna svih onih stvari koje može uraditi za optimizovanje intenzivnih Web aplikacija.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #7 poslato: Jul 07, 2010, 11:03:54 »
Firefox kao IBM podrazumevani pretraživač

Firefox je postao podrazumevani internet pretraživač za gotovo 400.000 zaposlenih u kompaniji IBM, što je veliki podstrek za ovaj open source projekat, naročito tokom uvećane konkurencije između internet pretraživača. Svi IBM zaposleni će biti zamoljeni da koriste Firefox kao podrazumevani pretraživač, navodi Bob Sutor, potpredsednik open source i Linux softverske grupe u okviru kompanije IBM. Mozilla je nedavno objavila da veruje da približno 400 miliona korisnika koristi njen open source pretraživač. IBM će instalirati Firefox i na nove računare, obučavati zaposlene kako da ga koriste i ohrabrivati prodavce koji rade sa IBM-om da ga usvoje.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #8 poslato: Jul 07, 2010, 11:05:19 »
Rekordno povećanje udela za IE

Prema navodima kompanije Net Applications, Internet Explorer pretraživač korporacije Microsoft je zabeležio rekordno uvećanje udela na tržištu pretraživača. Prema navodima ove kompanije IE je koristilo oko 60.3% svih korisnika interneta na globalnom nivou. Ovo je povećanje u odnosu na ranija istraživanja pri čemu Vince Vizzaccaro, izvršni potpredsednik Net Applications-a smatra da je do njega došlo pre svega usled Microsoft-ove „Confidence“ marketinške kampanje koja je pokrenuta početkom juna i koja je bila zastupljena kako na Web-u tako i na TV-u. U okviru ove kampanje naročito su naglašavana značajna sigurnosna unapređenja koja su izvršena u okviru IE8.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #9 poslato: Jul 07, 2010, 11:11:03 »
Dve milijarde preuzetih dodataka

Mozilla je najavila da su Firefox korisnici preuzeli više od dve milijarde puta razne dodatke za pretraživač. Da bi se obeležila ova prilika Mozilla je kreirala specijalnu listu 25 dodataka. Iako Firefox zaostaje iza svojih alternativa kada su u pitanju performanse u nekim ključnim oblastima, ovaj open source pretraživač pruža veliku fleksibilnost sa bogatim sistemom dodataka i podrškom za ekstenzije koja je trenutno bez ikakve konkurencije. Mozilla-ina arhiva trenutno poseduje više od 60.000 dodataka koji su obezbeđeni od strane nekih drugih proizvođača. Mozilla je pokrenula seriju promotivnih kampanja koje imaju za cilj da prošire svesnost o Firefox sistemu dodataka.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #10 poslato: Jul 11, 2010, 21:01:25 »
Pogled u budućnost Firefoxa

Mozilla je objavila prvo beta izdanje za Firefox 4 početkom ove nedelje kada je predstavljen i novi dizajn interfejsa za širu Windows publiku, podrška za višestruke tehnologije koje imaju za cilj da budu od suštinske važnosti za Web pretraživanje u budućnosti kao i plan da budući update-ovi budu agresivniji nego što su to bili oni u prošlosti. Firefox 4 beta 1 izdanje je dostupno za Windows, Mac i Linux uređaje i predstavlja prvi zvanični uvid u budućnost na svetu drugog pretraživača po popularnosti. Izmene interfejsa u okviru prve beta verzije su najočiglednije a verovatno će biti potrebno određeno vreme da se korisnici naviknu na njih.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #11 poslato: Jul 21, 2010, 11:21:58 »
Mozilla povećala plaćanja istraživačima

Mozilla je povećala iznose koje plaća sigurnosnim istraživačima za pronalaženje slabih tačaka. Ova kompanija je povećala svoja plaćanja šestostruko na $3000 po pronađenoj slaboj tački sa ciljem da izazove više interesovanja i podrške kod istraživača koji pronalaze slabe tačke u kodu za Firefox i druge softverske aplikacije ove kompanije. Prethodni iznosi su bili $500 za slabu tačku koja se može iskoristiti u okviru Firefox-a i Thunderbirda ali ovaj iznos očigledno nije bio dovoljan da zainteresuje sigurnosne istraživače. Mozilla slabim tačkama koje se mogu iskoristiti smatra one koje su kritične i koje se mogu iskoristiti daljinskim putem.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #12 poslato: Jul 22, 2010, 15:39:01 »
Firefox Home za iPhone

Mala je verovatnoća da će kompanija Apple dozvoliti da Firefox ili bilo koji drugi konkurentni HTML Web pretraživač bude dostupan na njihovoj iOS platformi u skorije vreme ali Mozilla Firefox Home for iPhone, koji je objavljen u toku protekle nedelje od strane App Store, dovodi samo srce Firefox pretraživača u iPhone aparate. Firefox Home nije WebKit pretraživač iako podrazumeva WebKit Viewer a za razliku od Opera Mini for iPhone, to nije proxy baziran Web pretraživač koji prikazuje unapred renderovane Web strane. Nakon instaliranja Firefox Sync ekstenzije na računar, moguće je logovanje na Firefox Home preko iPhone uređaja.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #13 poslato: Jul 24, 2010, 17:42:54 »
Firefox sigurnosne zakrpe

Mozilla je početkom nedelje objavila sigurnosne zakrpe za Firefox i Thunderbird. Firefox 3.6.7 za Windows, Mac i Linux donosi zakrpe za 14 sigurnosnih slabih tačaka među kojima je osam označeno kao kritično, dve su veoma važne dok su četiri označene kao osrednje. Kritične slabe tačke obuhvataju probleme kao što su kloniranje DOM atributa i daljinsko i proizvoljno izvršavanje koda i slabih tačaka u parametrima plugin-a. Pored toga, obezbeđeno je i nekoliko popravki kada je u pitanju stabilnost. Thunderbird 3.1.1 za Windows, Mac i Linux popravlja jednu slabu tačku koja dovodi do kraha e-mail klijenta.

Thunderbird 3.1.1
« Odgovor #14 poslato: Jul 24, 2010, 17:46:50 »
Thunderbird je odličan e-mail klijent koji je kreiran od istog razvojnog tima koji je kreirao i Firefox pretraživač. Thunderbird obezbeđuje IMAP/POP podršku, poseduje ugrađeni RSS čitač, podršku za HTML mail, moćnu brzu pretragu, direktorijum za sačuvane pretrage, napredno filtriranje poruka, grupisanje poruka, oznake i još mnogo toga. Osnovne karakteristike su tabovana elektronska pošta, karakteristika arhiviranja koja je slična onoj kod Gmail-a, brza pretraga te inteligentni direktorijumi. Nova verzija donosi nekoliko popravki koje imaju za cilj unapređenje stabilnosti i sigurnosti, kao i nekoliko promena koje su načinjene u okviru korisničkog interfejsa klijenta.