Image and video hosting by TinyPic

Autor Tema: Pretraživači  (Pročitano 5411 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #15 poslato: Jul 27, 2010, 12:36:56 »
Firefox 3.6.8Po drugi put za dva meseca Mozilla je krajem nedelje obezbedila zakrpu za Firefox kojim se rešava problem vezan za ažuriranje pretraživača koji se pojavio pre nekoliko dana. Mozilla je predstavila Firefox 3.6.8 verziju kojom obezbeđuje rešenje problema vezanog za sigurnost i koji je direktor Firefox-a, Mike Beltzner, nazvao „problemom stabilnosti koji utiče na neke strane sa ugrađenim plugin-ovima“. Iako ovaj problem nije bio prethodno zvanično priznat, nekoliko Firefox korisnika je podnelo žalbe preko foruma podrške za pretraživač vezano za probleme sa Adobe Flash Player plugin-om nakon update-ovanja na Firefox 3.6.7 verziju.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #16 poslato: Jul 28, 2010, 11:07:53 »
Novi Mozilla interfejsBuduće verzije Firefox-a će imati novi dizajn tabova koji će transformisati interfejs pretraživača, najavio je jedan od programera ove kompanije. Nazvana, „Tab Candy“ nova ideja smešta tabove u unutrašnjosti prozora pretraživača grupišući ih prema naročitim asocijacijama. Ovaj efekat je sličan onome kao kada gledate thumbnail-ove koji omogućavaju korisniku da prati mnogo veće tematske grupe korišćenjem pogodnog vizuelnog načina. Još jedna od prednosti je ta što imate mogućnost učitavanja velikog broja tabova sa vrha prozora pretraživača jednostavnim klikom na Candy thumbnail. Ovo je značajna promena u odnosu na trenutnu verziju Firefox-a ali i drugih pretraživača.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #17 poslato: Jul 28, 2010, 11:09:01 »
IE8 pomaže u blokadi malwareaInternet Explorer 8 uz pomoć svog SmartScreen Filtera je blokirao jednu milijardu pokušaja preuzimanja malware-a navodi menadžer proizvoda pri kompaniji Microsoft James Pratt. SmartScreen Filter procenjuje internet adrese i servere sa kojima su one povezane. Ukoliko softver prepozna server kao server koji sadrži zlonamerni sadržaj, on prikazuje upozorenje, navodeći da je nesigurno posećivati sajt koji ste poželeli i da postoji mogućnost da sadržaji koji se hostuju na tom serveru oštete korisnikov računar. Korisniku se tada daje opcija bilo da napusti pomenutu stranicu i vrati se na početnu stranicu ali i da nastavi da posećuje sajt uz svoju odgovornost.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #18 poslato: Jul 28, 2010, 11:11:18 »
Safari otkriva personalne informacije
Karakteristika u okviru Safari internet pretraživača koja je dizajnirana da olakša popunjavanje formi bi mogla da bude zloupotrebljena od strane hakera za sakupljanje ličnih informacija, navode sigurnosni istraživači. Safari-jeva AutoFill karakteristika je omogućena po podrazumevanom podešavanju i popunjava informacije kao što su ime i prezime, radno mesto, grad, država i email adresa kada prepozna formu. Ove informacije dolaze iz lokalnog adresara operativnog sistema. Problem nastaje tako što ukoliko korisnik poseti od nekih zlonamerno kreiranih sajtova, hakeri mogu da instaliraju alat koji će im omogućiti uvid u lične informacije korisnika računara.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #19 poslato: Jul 30, 2010, 16:27:11 »
Firefox 4 beta 2 donosi podešavanjaMozilla-ina druga beta verzija Firefox-a 4.0 je debitovala u utorak sa unapređenjima interfejsa i karakteristika za Windows i Mac korisnike kao i promenama u samom pretraživaču koje uključuju brža vremena pokretanja pretraživača. Dostupna za Windows, Mac i Linux, Firefox 4, beta 2 ne donosi nikakve drastične vizuelne mere u okviru pretraživača ali predstavlja nekoliko novih karakteristika i podršku za nove programerske alate. Jedina promena u intefejsu je ona kojom su za korisnike Mac verzije tabovi predstavljeni na vrhu ekrana, dok su Windows korisnici ovu karakteristiku imali na raspolaganju od prve beta verzije.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #20 poslato: Avgust 01, 2010, 16:10:54 »
Avant Browser 2010


Avant Browser je samostalna aplikacija koja je dizajnirana da proširi karakteristike koje obezbeđuje internet Explorer. On dodaje mnoštvo karakteristika i funkcionalnosti Internet Explorer-u i njegov korisnički interfejs podiže na jedan novi nivo kada je u pitanju jasnoća i efikasnost vašeg doživljaja pretraživanja, dok često upgrade-ovanje unapređuje njegovu pouzdanost. Avant Bowser je besplatan i ne sadrži nikakve reklame niti ograničenja. Nova verzija donosi unapređenja karakteristika kao što su skladištenje online profila, automatsko popunjavanje, filtriranje flash animacija, ugrađeni RSS/ATOM čitač, mogućnost pretraživanja u više prozora i još mnogo toga.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #21 poslato: Avgust 02, 2010, 11:01:37 »
Epic 1.0 beta

Indijska softverska startup kompanija Hidden Reflex je predstavila beta verziju novog Web pretraživača za Windows pod nazivom Epic. Novi pretraživač je fokusiran na tri oblasti: multitasking u okviru pretraživaču, prilagođavanje preko plug-in-ova kao i mešanje mobilnih web sadržaja sa potpunim web sadržajima. Epic ima relativno predvidivi dizajn sa tabovanim pretraživanjem, standardnim adress barom kao i barom za pretragu. Ali stvarna razlika koju donosi Epic je duga lista standarndih alata koji su prikazani kao ikone u sidebaru sa leve strane prozora pretraživača. Upravo zbog ovoga on odaje utisak na pretraživaču baziranog operativnog sistema.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #22 poslato: Avgust 02, 2010, 20:52:43 »
Mozilla Tab Candy

Tabovano pretraživanje ima značajni uticaj na način na koji korisnici koriste Web ali ova karakteristika nije u potpunosti iskorišćena da bi se obuhvatila sve veća kompleksnost prosečne sesije surfovanja. Mozilla-in eksperimentalni Tab Candy projekat, za kojeg stoji talentovani dizajner Aza Raskin, nudi jednostavan i intuitivan novi pogled na upravljanje tabovima. Na taj način se korisnicima omogućava da vizuelno upravljaju tabovima tako što omogućava organizovanja u okviru prostornih grupa. Ovo rešenje je daleko od gotovog ali predstavlja odličan početni korak u pravom smeru. Tab Candy neće u potpunosti rešiti problem overflowing tab bara ali predstavlja dobar početak.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #23 poslato: Avgust 02, 2010, 20:55:39 »
IE9 beta u septembru

Izvršni direktor Microsoft-a, Kevin Turner, otkrio je u toku održavanja godišnjeg sastanka finansijskih analitičara da je prvo beta izdanje Internet Explorer 9 Web pretraživača planirano za septembar mesec, što je nešto kasnije nego što je to bilo očekivano. Novi pretraživač se željno očekuje naročito od strane Web programera. Internet Explorer 9 predstavlja veliko unapređenje u odnosu na Internet Explorer 8 sa značajno unapređenim usaglašavanjem standarda i funkcionalnosti. Novosti o beta verziji su dobrodošle ali i dalje postoji očigledan kontrast između politike objavljivanja koju koristi Microsoft i načina ažuriranja pretraživača kao što su Firefox ili Chrome.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #24 poslato: Avgust 03, 2010, 15:10:53 »
Nova verzija Firefox 4 beta

Mozilla je najavila dostupnost druge Firefox 4 beta verzije. Ovo predizdanje uvodi nekoliko novih karakteristika i donosi dalji prelazak na novi korisnički interfejs web pretraživača. Tabovi su sada pomereni na sam vrh iznad glavnog bara sa alatkama i kućice za unos teksta. Menubar je nestao, zamenjen sa pojedinačnim tasteorm menija koji je ugrađen u gornji ugao prozora. Jedan od glavnih dodataka u okviru korisničkog interfejsa beta 2 verzije je podrška za „aplikacione“ tabove. Kada konvertujete regularan tab u aplikaciju odabirom relevantne opcije iz kontekstualnog menija desnim klikom, tab će se pretvoriti u ikonu i pomeriti u levu stranu bara sa tabovima.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #25 poslato: Avgust 04, 2010, 19:01:04 »
Opada Firefox udeo

Linux korisnici su u prošlosti imali problem sa internet pretraživačima jer nijedan od njih nije bio ni blizu činjenici da je dovoljno dobar da se korisnici mogu osloniti samo na njega. Ovo je počelo da se menja sa Firefox-om a nastavljeno je pojavom Google Chrome pretraživača. Pojavom ovog pretraživača milioni korisnika Firefox-a su se preorjentisali na Google Chrome. Iako Mozilla tvrdi da se broj preuzimanja Firefox-a meri u milionima, broj korisnika koji ga aktivno koriste je mnogo manji. Kada se govori o razlozima zbog kojih Firefox gubi svoj udeo tu se pre svega misli na činjenicu da su njegove slabosti počele u nekim segmentima da nadvladavaju njegove prednosti.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #26 poslato: Avgust 05, 2010, 15:10:18 »
IE8 povećao udeo

Net Applications je objavila najnoviji izveštaj o tržišnom udelu internet pretraživača. Internet Explorer je drugi mesec zaredom zabeležio skok dok su Firefox i Chrome zabeležili pad udela na tržištu. IE 8 nastavlja da bude najkorišćeniji pojedinačni internet pretraživač. Tokom meseca jula udeo IE na globalnom nivou je porastao za 0.42% dok je Firefox izgubio gotovo ceo procenat, a Google Chrome 0.08%. Udeo IE8 je porastao za 0.98% na globalnom nivou odnosno za 1.38% u SAD gde je dostigao 42.16%. Microsoft negira da je povećanje udela IE povezano sa činjenicom da se instalira sa operativnim sistemom iako ovaj argument nije sasvim na mestu.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #27 poslato: Avgust 05, 2010, 15:11:51 »
Nova Opera 10.70

Opera Software je nakon izdavanja konačne 10.61 verzije izdala i prvu beta verziju Opera 10.70 pretraživača. Ova verzija ne samo da uključuje veći broj popravki već takođe i nove HTML 5 karakteristike, SVG podešavanja kao i unapređeni JavaScript Debugger. Najnovija Opera 10.70 beta je dostupna za Windows, Mac OS X i Linux i donosi različite izmene u okviru korisničkog interfejsa kao i samog jezgra pretraživača. Promene u okviru jezgra uključuju popravke za nekoliko ne-reproduktivnih krahova, popravku za nekoliko WebStorage krahova. Kada je u pitanju verzija specifično namenjena Windows-u rešen je problem sa krahom pretraživača nakon upgrade-ovanja.


 • nnn Van mreže
  • Moderator
  • *


  • Žena 00
  • Poruke: 11176

  • Sreća je nešto o čemu sami unapred odlučujemo!

Firefox 4.0 će se automatski ažurirati
« Odgovor #28 poslato: Avgust 10, 2010, 23:43:15 »
Jedna od najboljih mogućnosti Google Chromea biće ugrađena i u najnoviju verziju Firefoxa.


Iako možda ne zvuči kao poboljšanje od koga zastaje dah, automatsko ažuriranje i samostalna nadogradnja programa je funkcija koja se gotovo ne primećuje, ali zato omogućava da 97% korisnika Chrome pretraživača korsiti najnoviju verziju programa.

Ovaj koncept preuzima sadržaje za nadogradnju potpuno neprimetno, ne ometajući korisnika tokom rada. Sva preuzimanja se rade u pozadini i to u vreme kada internet saobraćaj nije opterećen. Nadogradnja se vrši automatski onog trenutka kada pokrenete browser, a korisnici koji nikada ne gase računar ni browser, dobiće poruku kako to treba da učine nakon nekoliko nedelja rada.

U doba kada pretnja od strane štetnog softvera na internetu raste iz dana u dan, postaje sasvim jasno zašto je opcija automatskog ažuriranja itekako poželjna.

Međutim, za razliku od Googlea, Mozilla će korisnicima ostaviti mogućnost ukidanja automatskog ažuriranja ili pristupa samo kritičnim nadogradnjama. Ovo je učinjeno zbog korisnika koji se ne osećaju previše komforno kada softver samostalno odlučuje o preuzimanju bilo kakvog sadržaja sa interneta.

Opcija auto-ažuriranja svoj debi će doživeti na beta verziji Firefox 4.0 pretraživača u PC varijante, dok će Mac i Linux verzije ovu opciju dobiti neposredno pre lansiranja finalne verzije programa

Odg: Pretraživači
« Odgovor #29 poslato: Avgust 11, 2010, 14:35:45 »
Još bez dominatnog pretraživača

U svetlu nedavne informacije da je u toku protekog meseca udeo IE porastao za 1% a udeo Firefox-a i Chrome-a opao, mnogi su se zapitali da li su ova kretanja nagoveštaj nekih novih tendencija ili je u pitanju nešto drugo. Činjenica je da je za proteklih godinu dana IE izgubio oko 8% udela na tržištu, Firefox je tu gde jeste dok je Chrome utrostručio svoj udeo. Istina, prošle godine u ovo doba Chrome je imao 2.59% udela a sada ima 7.16% ali to jeste gotovo tri puta više. Suština priče je da u nadmetanju pretraživača za dominaciju ima još mnogo toga da se izdešava i najverovatnije nijedan pretraživač neće imati većinu već će svi biti manje više podjednako korišćeni.