Image and video hosting by TinyPic

Autor Tema: Pretraživači  (Pročitano 5412 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #30 poslato: Avgust 11, 2010, 14:41:12 »
Pronalazači bugova neće novac

Open source Mozilla projekat nudi novac sigurnosnim istraživačima koji pronalaze bug-ove u njenim softverima već šest godina, ali često ovi istraživači ne žele novac. Između 10 i 15% ozbiljnih sigurnosnih bug-ova koji su prijavljeni od kako je Mozilla pokrenula program plaćanja za njihovo otkrivanje su predočeni kompaniji besplatno, navodi Mozilla. Mnogi od njih kažu da se taj novac donira nekoj od fondacija ili jednostavno traže da im Mozilla pošalje neku majicu ili drugi suvenir, navodi direktor Firefox razvoja Johnathan Nightingale. Mozilla je jedna od prvih kompanija koja je usvojila ovaj model ponudivši po $500 za otkrivanje slabe tačke 2004 godine.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #31 poslato: Avgust 12, 2010, 17:48:48 »
Nove verzije Opera pretraživača

Prošlonedeljno obilje predstavljenog Opera softvera nastavlja se i ove nedelje izdavanjem treće Release Candidate verzije Opera 10.61 verzije kao i novim snapshot-ovima verzije Opera 10.70. Promene koje donosi verzija 10.61RC3 uključuju popravke vezane za krah kada se koristi vBulletin WYSIWYG editor, zatim problem koji je izazvan činjenicom da pri učitavanju animiranog png fajla dolazi do velikog opterećenja procesora što dovodi do toga da pretraživač ne reaguje. Isto tako popravljen je i problem koji se manifestovao time što diks cache nije radio pravilno u turbo režimu, a tu je i nekoliko popravki vezanih za stabilnost.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #32 poslato: Avgust 12, 2010, 17:59:05 »
Najbolji Web pretraživač


Ne tako davno posao Web pretraživača je bio vrlo jednostavan. Prikazati tekst u okviru jednostavnog prozora. Ali razvojem tehnologije, povećanjem brzina interneta kao i sve moćnijim računarima i internet stranice postaju kompleksnije, bogatije sa više sadržaja. Upravo zato i Web pretraživači postaju sve bolji, prikazuju lepše sadržaje i nude korisnicima brojne opcije koje im mogu olakšati surfovanje internetom ali i obezbediti sigurnost od hakera i drugih distributera zlonamernog softvera. Odgovor na pitanje koji pretraživač je najbolji nije nimalo lak. Sve zavisi od korisnika pa neki traže brzinu, neki kvalitet prikaza a neki opet sigurnost kao najvažnije stavke.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #33 poslato: Avgust 16, 2010, 17:44:20 »
Firefox blokira zlonamerne rezultate

Sigurnosna kompanija fokusirana na cloud računarstvu Zscler je ponudila besplatan dodatak za Firefox pretraživač koji prema tvrdnji ove kompanije smanjuje rizik od klikanja na link u okviru rezultata pretrage koji vodi do malware-a. Kompanijin Search Engine Security alat radi promenom HTTP refferer header-a u zahtevu stranice koji engine za pretragu šalje kada kliknete na link. Korisnicima su na raspolaganju i drugi alati kao što je McAfee-jev SiteAdvisor koji skenira hiljade sajtova na malware i dodaje bojama kodirane sigurnosne indikatore u rezultate pretrage, a sličan rezultat daje i Web of Trust koji skuplja preporuke hiljada volontera.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #34 poslato: Avgust 16, 2010, 17:46:03 »
Google Chrome 6 beta

Google je u sredu zvanično najavio izdanje Chrome 6 Beta pretraživača, što je najnovija verzija popularnog pretraživača. Korisnički interfejs je podešen i pojednostavljen još više u ovoj verziji. Sve opcije su u okviru pojedinačnog menija dok navigacioni tasteri su sve manje tasteri a više liče na ikone u navigacionom baru pretraživača. Ove promene su obelodanjene na junskom preview-u Chrome pretraživača za programere. Ova verzija donosi i mogućnosti auto popunjavanja koja čuva informacije unete u vidu različitih formi kao što su one na sajtovima za kupovinu, poput imena, adrese i slično. Chrome 6 takođe unapređuje i opcije za sinhronizaciju podataka.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #35 poslato: Avgust 16, 2010, 17:47:04 »
Firefox 4 Beta 3 sa multitouch podrškom

Mozilla je pre nekoliko dana objavila treću beta verziju Firefox 4 internet pretraživača. Najnovija verzija je primarno usmerena na Windows 7 operativni sistem i omogućava maksimalno iskorišćenje multi touch metodom. Web programeri sada mogu da pišu kod koji je idealan za interfejse bazirane na dodiru umesto da pretpostavljaju postojanje miša. Nova platforma poseduje i unapređeni JavaScript engine koji sada mnogo brže obrađuje velike količine numeričkog koda uključujući ne samo matematičke izraze već i animacije i slike. Kao i ranije verzije Firefox-a 4, Beta 3 ima unapređeni Web renderer pri čemu je najveće unapređenje načinjeno u JavaScriptu.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #36 poslato: Avgust 16, 2010, 17:50:45 »
Opera 10.61

U pitanju je kompletan internet pretraživač koji donosi sve karakteristike kao i drugi pretraživači, poseduje opcije za blokiranje pop up prozora, opcije za tabovano pretraživanje kao i integrisanu pretragu. Ipak, tu su i napredne funkcije kao što su Email program, RSS Newsfeed kao i IRC chat. Upravo iz razloga što različiti korisnici imaju različite potrebe, na raspolaganju je opcija da se vrši prilagođavanje izgleda i sadržaja pretraživača. Nova verzija donosi izmenjeni korisnički interfejs pa je tako „Fraud Protection“ reimenovana u „Fraud and Malware Protection“ dok su određene izmene izvršene i u okviru prikaza i skriptovanja.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #37 poslato: Septembar 18, 2010, 11:05:05 »
Maxthon 3.0.17.1100

Maxthon Internet Browser softver je tabovani pretraživač sa visoko prilagodljivim interfejsom. On je baziran na engine-u Internet Explorer pretraživača što znači da će sve karakteristike koje su dostupne u okviru IE biti dostupne i u okviru Maxthon-a ali i neke dodatne. Maxthon nudi značajan stepen prilagođenja kako korisničkog interfejsa tako i drugih karakteristika koje će vam omogućiti da kreirate pretraživač koji će savršeno da odgovara vašim sopstvenim potrebama. Maxthon poseduje preko 1400 različitih plugin-ova koji će omogućiti da instalirate dodatke prema svojim potrebama. Nova verzija donosi Adhunter koji omogućava optimizovanje pravila za blokiranje reklama.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #38 poslato: Septembar 18, 2010, 11:08:04 »
Opera izdala CDK za TV uređaje

Opera je snizila prag za razvoj TV sadržaja tme što je predstavila Opera Devices Content Development Kit (CDK) na IBC Show događaju u Amsterdamu. Opera Devices CDK će omogućiti svakom Web programeru da kreira sadržaj za TV i ostale internet pokretane uređaje bez potrebe za fizičkim pristupom uređaju. Razvoj HTML5 i HbbTV omogućenih sadržaja će sada biti mnogo lakši na PC platformi, umesto na samom uređaju a debugging će postati lakši sa Opera Dragonfly – najmoćnijim debugger-om na svetu koji je deo ovog paketa. Opera Devices CDK obezbeđuje sledeći sadržaj: podršku za sve karakteristike Opera Devices SDK, HTML/CSS/JavaScript/DOM, SVG, Canvas, W3C Widgets, HTML5.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #39 poslato: Septembar 18, 2010, 11:10:58 »
Mozilla alat za benchmarking

Mozilla je izdala benhmarking alat za koji se navodi da obezbeđuje realističniju reprezentaciju performansi pretraživača. Sa open source alatom naziva Kraken, Mozilla nastoji da pokaže da njen pretraživač nije toliko spor koliko se to čini. U poslednje vreme Mozilla-ini rivali, kompanije Opera i Google, tvrde da su njihove ponude u vidu Opera i Chrome pretraživača znatno bre sa ciljem povećanja svog udela na tržištu. Mozilla navodi da je korišćenjem ovog alata za proveru performansi utvrđeno da je nastupajuća Firefox 4 verzija za 250% brža u odnosu na aktuelnu 3.6 verziju. Ovako značajno povećanje performansi će pomoći Mozilla-i da se bolje nosi sa konkurencijom.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #40 poslato: Septembar 18, 2010, 11:15:03 »
Sigurnosne popravke za Chrome 6

Google je ažurirao stabilne i beta build-ove svog Chrome pretraživača. Tako je popravljena slaba tačka koju je ova kompanija označila kao kritičnu za Mac verziju pretraživača kao i brojne popravke označene kao visoko prioritetne za različite platforme. Chrome 6.0.472.59 za Windows, Mac i Linux takođe popravlja Linux specifičnu slabu tačku u okviru memorije. Ostali sigurnosni problemi koji su ovom prilikom otklonjeni uključuju višestruke bug-ove visokog nivoa uključuju one u okviru API-ja, SVG stilova te SVG elemenata. Takođe, popravljen je problem prijavljen od malog broja korisnika koji se odnosi na krah pretraživača nakon blokiranja pop-up poruka

Odg: Pretraživači
« Odgovor #41 poslato: Septembar 19, 2010, 09:02:20 »
Beta zakrpe za Firefox

Planovi koje je Mozilla imala za šesto izdanje beta verzije svog Firefox pretraživača koji se odnose za privremeno one mogućavanje novih karakteristika pretraživača tako da programeri mogu da rade na njemu i da ga načine stabilnijim odloženi su za sedmu verziju budući da su čelnici Mozilla-e odlučili da objave neke od brzih zakrpa za pretraživač. Dostupan za Windows, Mac i Linux, Firefox 4 beta 6 donosi zakrpe za kritične slabe tačke koje su ranije primećene a koje ugrožavaju sve platforme. Pored toga, tu su i zakrpe za veliku slabu tačku koja se odnosi na plugin-ove za Mac računare.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #42 poslato: Septembar 19, 2010, 09:08:05 »
IE9 od ideje do stvarnosti

Internet Explorer 9 će predstavljati veliku prekretnicu za kompaniju Microsoft. Nakon dve verzije koje nisu opravdale očekivanja kao i konačne odluke o “penzionisanju” IE6, kompanija je svesna da mora da kreira pretraživač koji će uspeti da ubedi korisnike da koriste Microsoft-ov internet pretraživač umesto rivalskih open source proizvoda. Ideja IE9 je počela da se rađa samo dan nakon objavljivanja IE8 kada je Dean Hachmatovitch iz kompanije Microsoft poslao memorandum od tome šta ova kompanija očekuje od naredne verzije svog pretraživača i oko ove ideje je krenuo da se uobličava Internet Explorer 9.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #43 poslato: Septembar 19, 2010, 09:10:22 »
Mozilla izdala brze upadateove

Mozilla je sredinom nedelje izdala dve nove verzije Firefox pretraživača i to Firefox 3.6.10 (Windows, Mac, Linux) kao i 3.5.15 koje imaju za cilj da reše iznenađujući problem koji je izazivao krah pretraživača tokom njegovog pokretanja. Mozilla je verzije pre ovih najnovijih izdala samo nedelju dana ranije ali je obustavila preuzimanje nakon što je otkriven pomenuti bug. Problem koji se pojavio sa Firefox-om nije redak ali se mahom na njega nailazi u pred ili test verzijama. Iz Mozille navode da je odluka da se odmah deluje i obezbedi nova verzija koja rešava pomenuti problem doneta jer bi dugo čekanje moglo da odvrati korisnike od korišćenja pretraživača.


 • nnn Van mreže
  • Moderator
  • *


  • Žena 00
  • Poruke: 11176

  • Sreća je nešto o čemu sami unapred odlučujemo!

Internet Explorer 9 Beta donosi nove zaštitne funkcije
« Odgovor #44 poslato: Septembar 19, 2010, 13:45:32 »
Internet Explorer 9 Beta donosi nove zaštitne funkcije
Beta verzija Microsoft-ovog browser-a Internet Explorer 9, objavljena u sredu ove nedelje, donosi najmanje jedno poboljšanje kada je reč o zaštitinim mehanizmima - skeniranje fajlova download manager-a i obaveštavanje korisnika kada se otkrije maliciozni kod.

Microsoft je integrisao download manager sa SmartScreen URL filterom browser-a, funkcijom koju je doneo Internet Explorer 8. SmartScreen URL filter je anti-phishing i anti-malware filter koji blokira maliciozne kodove u realnom vremenu. I novom browser-u, Download Manager takođe blokira preuzimanje (download) fajlova sa malicioznih sajtova, pri čemu se korisnik upozorava o potencijalnoj opasnosti i prepušta mu se odluka da sam odluči da li će da preuzme potencijalno štetni fajl.

U Microsoft-u tvrde da novi browser ima manje lažno pozitivnih rezultata za poznate i bezbedne fajlove u odnosu na sve druge browser-e. Naime, korisnici često ignorišu generička nespecifična upozorenja koja se pojavljuju pri svakom pokušaju download-ovanja fajlova. Isto upozorenje se pojavljuje u browser-ima bez obzira da li se radi o veoma poznatom programu ili malicioznom programu koji je stvoren pre par minuta. Zato korisnici najčešće ignorišu ovakva upozorenja, čak i onda kada se stvarna pretnja pojavi.

Randomizacija memorijskog menadžmenta u novom browser-u otežava njegovo hakovanje, ograničavanje preusmeravanja otežava odvođenje korisnika na maliciozni sajt, a u novi browser su ugrađene nove zaštitne mere protiv cross-site scripting-a i clickjacking napada. Osim što vizuelno Internet Explorer podseća na Google Chrome, on ima i zaštitni mod koji je nalik sandbox-u Google-ovog browser-a.


Internet Explorer 9 možete preuzeti ovde.


Instalacija Internet Explorer-a 9 traje nešto duže, s obzirom da se IE9 instalira kao ažuriranje za operativni sistem, što zahteva i restartovanje računara.