Image and video hosting by TinyPic

Autor Tema: Pretraživači  (Pročitano 5452 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.


 • nnn Van mreže
  • Moderator
  • *


  • Žena 00
  • Poruke: 11176

  • Sreća je nešto o čemu sami unapred odlučujemo!

Mozilla privremeno obustavila ažuriranje za korisnike Firefox-a
« Odgovor #45 poslato: Septembar 19, 2010, 13:51:53 »
Mozilla privremeno obustavila ažuriranje za korisnike Firefox-a
Mozilla je privremeno obustavila ažuriranje za korisnike browser-a Firefox da bi istražila bag koji je prošle nedelje prouzrokovao loš rad kompjutera korisnika.

Michael Horowitz, bloger ComputerWorld-a je prvi prijavio problem u nedelju pošto je prethodno pokušao da ažurira starije verzije Firefox-a na nekoliko različitih kompjutera.

Kada je Horowitz pokušao da ažurira Firefox 3.5.11, 3.6.3 i 3.6.8, browser mu je odgovorio da novije verzije nisu dostupne. Verzije Firefox-a ažurirane prethodne nedelje su 3.5.12 i 3.6.9, kojima je ispravljeno 15 propusta, od kojih je 11 njih označeno kao “kritično”.

Zatim su u Computerworld-u probali da ažuriraju Firefox 3.6.6 na Windows Vista i Firefox 3.6.8 na Mac.

Uobičajeno je da se Firefox ažurira automatski u roku od 24-48 sati od trenutka objavljivanja najnovije verzije, ili onda kada korisnik sam u okviru Help menija odabere opciju “Check for Updates”.

Mozilla je zbog ovoga obustavila ažuriranje verzijama Firefox 3.5.12 i 3.6.9, jer su korisnici prijavljivali da je dolazilo do “pucanja” sistema pošto bi ažurirali browser i potom ga restartovali. Ovo se dešavalo na kompjuterima sa platformama Windows, Mac i Linux, a do problema je dolazilo pri pokretanju browser-a.

Iz kompanije se nisu izjasnili kada će ažuriranja ponovo biti ponuđena korisnicima koji nisu ažurirali svoj browser. S obzirom da se te verzije ipak nalaze na sajtu Mozilla, korisnici koji to žele mogu ih preuzeti i sami instalirati preko već postojeće starije verzije browser-a.


 • Enzo. Van mreže
  • Prijatelj foruma
  • *  • Poruke: 8047

  • We Troll

Odg: Mozilla privremeno obustavila ažuriranje za korisnike Firefox-a
« Odgovor #46 poslato: Septembar 19, 2010, 13:56:54 »
Firefox je najsporiji browser koji sam ikada video, jedino ih izvlace oni addoni, inace nisu nista bolji od Opere i IE 8, a kada bude izasao IE 9 videcemo ko ce gde da sedi  :mrgreennn:

Steta sto ne moze na XP    :((
« Poslednja izmena: Septembar 19, 2010, 17:42:58 Wolf бре »

Odg: Pretraživači
« Odgovor #47 poslato: Septembar 20, 2010, 19:44:24 »
Internet Explorer 9 Beta dostupan u celom svetu


Microsoft je širom sveta lansirao beta verziju browsera Internet Explorer 9, predstavljenu na svečanosti održanoj u San Francisku pod sloganom "Lepota Weba" (Beauty of the Web). "IE9 koristi snagu operativnog sistema Windows i kompletnog računara, kako bi korisnicima obezbedio bolje pretraživanje Interneta", istakao je Stiven Sinofski, product manager kompanije. Nova verzija Explorera je, kako je navedeno u saopštenju, 11 puta brža u odnosu na prethodnu. U Microsoftu su istakli da je nova verzija i preglednija, lakša za korišćenje i bezbednija, kao i da podržava najsavremenije Web standarde, što programerima omogućava da više vremena posvete inovacijama, bez bojazni da li će pretraživač moći da podrži njihova rešenja.

Pored povećane sigurnosti, glavna novost svakako je podrška za HTML5, kao i HTML5 "aplikacije" koje će razviti veliki portali. Takođe, sajtovi i te "aplikacije" sada se mogu "zakačiti" (Pin) za taskbar Windowsa 7. Još jedna novost je jedinstveno polje za unos teksta, koje kombinuje polja za URL adresu i Web pretraživače. Beta verzija Internet Explorera 9 možete besplatno preuzeti ovde (podržani su Windows 7 i Windows Vista).


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Xveh8EN6rd0" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Xveh8EN6rd0</a>

Odg: Pretraživači
« Odgovor #48 poslato: Septembar 26, 2010, 14:29:28 »
Mozilla JavaScript engine

Mozilla je objavila JavaScript engine striktno za svrhe testiranja sa ciljem da se omogući Web kreatorima da dobiju veći pristup, ali i bolje razumevanje, kodu koji čini osnovu pretraživača. Narcissus engine i Zaphod Script Look-Up alat dodati su Mozilla Lab sa ciljem da se obezbedi razvoj novih ideja za JavaScript jezik. Predstavljanjem Narcissus Javascript engine-a, koji je baziran na jednostavnom kodu i mnogo je manje ugrožen izmenom osnove koda pretraživača, pa se čelnici Mozilla-e nadaju da će imati priliku da veći broj ljudi testira softver. U međuvremenu, Zaphod vrši pretragu skripti i razdvaja ih od Narcissus-a.


 • nnn Van mreže
  • Moderator
  • *


  • Žena 00
  • Poruke: 11176

  • Sreća je nešto o čemu sami unapred odlučujemo!

Odg: Pretraživači
« Odgovor #49 poslato: Oktobar 12, 2010, 22:42:42 »
Trojanac za Firefox pamti lozinke korisnika
Iako svaki browser nudi mogućnost pamćenja lozinki, većina stručnjaka ne savetuje korisnicima skladištenje poverljivih podataka kao što su lozinke u browser-u, zbog malicioznih programa koji mogu izvući uskladištene podatke iz browser-a, kakav je, primera radi, Trojanac Zbot. U slučaju browser-a Firefox, opcija pamćenja i skladištenja lozinki je uključena u osnovnom podešavanju, a korisnici je mogu isključiti u Security tab, koji se nalazi podmeniju Tools --> Options --> Security tab --> Password.

Kompanija Webroot je otkrila Trojan-PWS-Nslog, maliciozni program koji menja Firefox-ov kod tako što patch-uje Firefox-ov fajl pod nazivom nsLoginManagerPrompter.js. dodajući nekoliko redova koda i napomena iz delova Firefox-ovog koda koji određuje da li će Firefox tražiti od korisnika da sačuva lozinke kada se korisnik prijavljuje na sajt.

Pre infekcije, Firefox će kada korisnik klikne na Log in dugme pitati korisnika da li želi da lozinka bude sačuvana. Posle infekcije, browser će skladištiti sve podatke o prijavama lokalno, bez traženja odobrenja od korisnika.

Trojanac se kopira u system32 directory pod imenom Kernel.exe a potom kreira novi korisnički nalog “Maestro” na zaraženom kompjuteru. Potom izvlači podatke iz registry-ja, iz Protected Storage kojeg koristi Internet Explorer za skladištenje lozinki, kao i Firefox koji ga koristi u istu svrhu, i pokušava da prosledi ukradene informacije komandnom i kontrolnom serveru, i to na svaki minut po jedanput.

Internet domen kojem Trojanac pokušava da dostavi ukradene podatke je sada ugašen, međutim, istraživači kompanije Webroot su analizom koda trojanca otkrili neke zanimljive detalje. Kod u malware-u otkriva ime i email adresu svog autora, koji vode do Facebook profila hakera iz Irana koji nudi svoju alatku za pravljenje keylogger programa besplatno a pisanjem malicioznih programa se bavi iz zabave. Naravno, mnogo je onih koji preuzimaju njegov program i koji traže od autora da ga objavi.

Ono što je neobično je da Salar Zeynali, haker koji stoji iza ovoga nije ni pokušao da sakrije svoj identitet, samo nije jasno da li je to namerno ili je reč o nespretnosti i neiskustvu.

Trojanac se može ukloniti antivirusnim programom, ali se izmenjeni Firefox-ov fajl može ispraviti jedino preuzimanjem poslednje verzije Firefox-a i instaliranjem preko izmenjene verzije. Sva podešavanja, bookmark-ovane stranice i dodaci za Firefox biće sačuvani na ovaj način.


Odložen Firefox 4
« Odgovor #50 poslato: Novembar 01, 2010, 21:09:47 »
Nova verzija popularnog web browsera Firefox 4 najpre je najavljena za kraj ove godine, ali sada je taj datum pomeren na početak 2011.

Direktor Firefoxa Mike Beltzner objasnio je razlog kašnjenja na Mozillinom forumu. Kako tvrdi, "peglanje" raznoraznih sitnih bugova i nestabilnosti trajaće nešto duže nego što je planirano.

"Ne želimo da pustimo na tržište softver ako nije sasvim spreman", rekao je.

Zvanično vreme dolaska Firefoxa 4 nije tačno precizirano, već sada se na Firefox 4 Wikiju spominje "raniji period 2011".

Odg: Pretraživači
« Odgovor #51 poslato: Decembar 29, 2010, 23:13:15 »
3D Grafika u Firefoxu 4

Mozilla je predstavila najnovije beta izdanje Firefox 4 pretraživača za PC platformu koje karakteriše proširena podrška za 3D grafku sa prerađenim menadžerom dodataka. Kada je u pitanju verzija za mobilne uređaje, Mozilla je predstavila nekoliko unapređenja u okviru verzije Firefoxa 4 beta za smart telefone koji su bazirani na Google Android i Nokia Maemo platformama. Nova 3D unapređenja popularnog pretraživača su bazirana na WebGL – otvorenom standardu za ubrzano prikazivanje 3D grafike na Webu koje eliminiše potrebu da korisnici instaliraju specijalne plug-in-ove. Kao rezultat programeri će moći da prikazuju odlične vizuelne prikaze direktno u prozoru pretraživača.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #52 poslato: April 13, 2011, 22:48:49 »
Izasla Opera 11.10

Ovih dana se pojavio novi update za ovaj pretrazivac. Uveli su par novina, poboljsali Opera Turbo, pruzili bolju podrsku za CSS3, itd.


 • Karudijan Van mreže
  • Redov

  • *


  • Muškarac
  • Poruke: 221

  • Živi i pusti druge da žive...

Odg: Pretraživači
« Odgovor #53 poslato: Oktobar 10, 2011, 11:54:34 »
Internet Explorer i Firefox gube korisnike


Broj korisnika Internet Explorera je od novembra 2010. opao za oko šest odsto, a u istom periodu od korišćenja Mozille odustao je jedan odsto korisnika.
Broj korisnika Microsoftovog Internet Explorera i Firefoxa kompanije Mozilla opada, preneli su francuski elektronski mediji.

Prema podacima analize NetAplicationsa, udeo korišćenja svih verzija Internet Explorera smanjen je sa 60,35 odsto, koliki je bio u novembru 2010, na 54,39 odsto u septembru 2011.

Pad je u istom periodu zabeležio i Firefox, sa 23,52 odsto na 22,48 odsto.


 • Karudijan Van mreže
  • Redov

  • *


  • Muškarac
  • Poruke: 221

  • Živi i pusti druge da žive...

Odg: Pretraživači
« Odgovor #54 poslato: Oktobar 11, 2011, 13:59:19 »
Google Chrome će omogućiti daljinsko upravljanje računarom?


Nova ekstenzija za Guglov pretraživač omogućiće daljinsko upravljanje vašim računarom, poručuju predstavnici ove kompanije.
Hrom Rimout Desktop je verzija softvera za daljinsko upravljanje ličnim računarom namenjena pretraživačima. Guglov operativni sistem Hrom delimično je namenjen kompanijama i institucijama koje žele da smanje svoje troškove administriranja IT sistema.
 
Daljinsko upravljanje je važan faktor za postizanje tog cilja.
Ta tehnologija je trenutno ograničenog dosega, pa dozvola za pristup mora da bude odobrena svaki put kad se aktivira daljinsko upravljanje na daljinu.
Gugl radi na rešenju koje će omogućiti jednokratnu autorizaciju.
 
Pristup će biti odobren samo osobi koju vlasnik računara ovlasti samo jednom, i to tako što će vlasnik moći odobriti ili podeliti mogućnost pristupa.
Hrom Rimout Desktop trenutno je u beta fazi razvoja.
 
Iz Gugla najavljuju da će vam omogućiti pristup drugom računaru preko Hroma ili Hrombuka na više različitih platformi (uključujući Vindovs, Linuks, Mek...).


 • Karudijan Van mreže
  • Redov

  • *


  • Muškarac
  • Poruke: 221

  • Živi i pusti druge da žive...

Odg: Pretraživači
« Odgovor #55 poslato: Oktobar 12, 2011, 09:23:05 »
„Gugl hrom“ kao daljinski


Nova ekstenzija za Guglov pretraživač omogućiće daljinsko upravljanje vašim računarom, poručuju predstavnici ove kompanije.
Reč je verziji softvera „Hrom Rimout Desktop” za daljinsko upravljanje ličnim računarom.

Ovaj operativni sistem uglavnom je namenjen kompanijama i institucijama koje žele da smanje svoje troškove administriranja IT sistema.

Ta tehnologija je trenutno ograničenog dosega, pa dozvola za pristup mora da bude odobrena svaki put kada poželite da računarom upravljate kada niste kraj njega. Zbog toga „Gugl” radi na rešenju koje će omogućiti jednokratnu autorizaciju da upravljanje ne bi bilo komplikovano.

Tada bi vam, kao što to i inače funkcioniše, dozvola za pristup bila potrebna samo jednom. Hrom Rimout Desktop trenutno je u beta fazi razvoja.

Odg: Pretraživači
« Odgovor #56 poslato: Mart 20, 2013, 09:11:28 »
Maxthon Cloud Browser 4.0

Spada među poznatije alternativne pretraživače. S najnovijom verzijom ovaj web pretraživač se odlikuje sa dva enginea Trident i WebKit, s dvojezgrenim dizajnom  transformiše u browser s naglašenom podrškom za oblak. Najveći deo novina se odnosi na uvođenje usluga u oblaku  i to na cijelom nizu uređaja , prisutan je na mobilnim platformama, smartfone, tablete... Sve počinje sa Cloud Pushkoja omogućuje slanje teksta, poveznica, slika, otvorenih kartica i sl. Dakle, svi uređaji će moći pristupati  ,bez problema, potrebnim podacima samo je potrebno imati otvoren Maxthon Passport. Jednostavno je sve koristiti iz opcije Cloud Push to  odabere se odredište ( moj oblak ili pridruženi uređaj) i željeni će se sadržaj pojaviti tamo gde želite. Druga usluga se odnosi na preuzimanje datoteka, ugrađeni upravitelj preuzimanja je dobio novu karticu, u kojoj će biti popisane datoteke koje ste preuzimali ili preusmjerili u oblak.. Tu je i Cloud Tabs i njome se sinhronizuju otvorene kartice i moguće je jednostavno sinhronizovati bookmarke.